Bezoek delegatie Europees Parlement aan Oost-Groningen

Europees parlement den haag

16 februari 2006

persbericht

Succes leader oldambt-westerwolde trekt aandacht europarlementariers

Op vrijdag 10 maart a.s. brengt een delegatie van het Europees Parlement een bezoek aan het LEADER gebied Oldambt-Westerwolde in Oost-Groningen. De delegatie staat onder leiding van de Nederlandse Europarlementariërs Jan Mulder (VVD) en Thijs Berman (PvdA). De Europarlementariërs zullen worden ontvangen in het Plattelandshuis te Wedde

LEADER is een Europees programma voor het stimuleren van de regionale economie en het bevorderen van de leefbaarheid. Dit gebeurt door ideeën die in het gebied worden bedacht te ondersteunen met geld of advies. In Europa zijn bijna 900 LEADER gebieden waarvan 28 in Nederland.

Onlangs heeft de Europese Commissie besloten de LEADER aanpak in het programma voor regionale ontwikkeling voor de jaren 2007-2013 te continueren. Met dit werkbezoek willen we laten zien wat er met Europees geld via het LEADER programma allemaal mogelijk is. Het bezoek heeft verder als doel de LEADER werkwijze in de praktijk te bestuderen en na te gaan op welke wijze ervaringen in Oldambt-Westerwolde elders in Europa kunnen worden gebruikt bij het opstellen van plannen voor de nieuwe periode.

Sinds de start van LEADER Oldambt-Westerwolde in 2001 is met een Europese subsidie van 3 miljoen euro voor ruim 15 miljoen euro aan projecten op de rails gezet. Dat is aanzienlijk meer dan bij de start werd verwacht.
LEADER is betrokken bij de realisering van bijna 40 projecten. Via de projecten 'Leve(n)de Dorpen' en 'De Regio Actief' zijn inmiddels tientallen kleinschalige initiatieven gerealiseerd.
Speerpunten zijn het ondersteunen van het bedrijfsleven met het project 'Ondernemerschap Nieuwe Stijl', het bevorderen van het toerisme en het beter benutten van de mogelijkheden die internet biedt voor de dorpen met het project 'Op Droad'. LEADER wordt uitgevoerd op basis van een door de regio zelf opgesteld ontwikkelingsplan en wordt aangestuurd door een stuurgroep met vertegenwoordigers van overheden, organisaties en bedrijfsleven.

Graag nodigen wij u uit om bij dit werkbezoek, waarvan u in bijlage een programma aantreft, aanwezig te zijn:

vrijdag 10 maart 2006
van 10.00 - 16.00 uur in het
Plattelandshuis te Wedde
Lageweg 2c, 9698 BN WEDDE

Voor nadere informatie/aanmelding:

Jan Beekman,
manager LEADER Oldambt-Westerwolde
tel. 050-316.42.39,
E-mail j.a.beekman@provinciegroningen.nl
Website: www.leaderow.nl

Sjerp van der Vaart
Directeur Bureau Europees Parlement
in Nederland