Nuffic

Den Haag, 1 maart 2006

Ambassadeur Brady geeft startschot voor Nuffic focusjaar Australië

De Australische ambassadeur in Nederland, Stephen Brady geeft op tien maart het startschot voor het Focusjaar Australië. Organisator van het Focusjaar is de Nuffic, de Nederlandse Organisatie voor Internationale Samenwerking in het Hoger Onderwijs. Brady doet dat door de openingsspeech te houden van een symposium in het Leidse Rijksmuseum voor Volkenkunde. Op dit symposium wordt de samenwerking tussen Nederlandse en Australische instellingen voor hoger onderwijs tegen het licht gehouden.

Het Focusjaar sluit aan bij een grote reeks bijzondere activiteiten die in 2006 op velerlei terrein worden ondernomen in het kader van 400 jaar Nederlands-Australische contacten.

Onder Nederlandse jongeren verheugt down under met zijn verpletterende natuur en surfstranden zich in een groeiende populariteit. Dat leidt tevens tot een groeiende belangstelling voor een studie in Australië. Omgekeerd is dat veel minder het geval. Australische studenten zijn sterk op de Pacific gericht en geneigd het verre en afgelegen Europa links te laten liggen.

Toch hebben Nederland en Europa de Australische instellingen voor hoger onderwijs en studenten heel wat te bieden, getuige een aantal succesvolle samenwerkingsverbanden tussen het Australisch en Nederlands hoger onderwijs. Een goed voorbeeld hiervan, de samenwerking tussen de Universiteit Maastricht en enkele Australische partners, komt op het openingsseminar dan ook uitgebreid voor het voetlicht.

Het seminar is de eerste van meer activiteiten die overigens allemaal zullen passen binnen het raamwerk van Nederland-Australië 400 jaar. Mede dankzij een royale subsidie van de Stichting VOC-fonds zal een omvangrijke academische delegatie uit Australië kennis komen maken met het Nederlands hoger onderwijs.

De Nuffic is van plan om dit najaar het Nederlands hoger onderwijs in Australië uitdrukkelijk onder de aandacht te brengen in het kader van een Holland Week. De meest waarschijnlijke locatie daarvoor is Melbourne, omdat in en rond die stad enkele toonaangevende universiteiten zijn te vinden die hun studenten actief stimuleren om in het buitenland te gaan studeren. Zie ook: www.nuffic.nl/australie.