Skills netherlands

Voorbereidingen nieuw evenement voor promotie beroepsonderwijs en vakmanschap in Europa van start

Nederland neemt voortouw in organisatie euroskills beroepenmanifestatie

Hazerswoudedorp 8 maart 2006

Op vrijdag 10 maart aanstaande zal door het ministerie van OCW en de Europese Unie het officiële startschot worden gegeven voor de organisatie van EuroSkills 2008, een grootschalig, pan-Europees evenement voor de promotie van het beroepsonderwijs en vakmanschap. EuroSkills zal van 18 t/m 20 september 2008 plaatsvinden in Rotterdam en is een initiatief van Skills Netherlands.

De officiële start van EuroSkills 2008 vindt plaats tijdens de EuroSkills Information Meeting voor belangstellende landen en participanten in Ahoy Rotterdam. Deze informatiebijeenkomst volgt op de bekendmaking van de gezamenlijke steun van minister Van der Hoeven en Eurocommissaris Figel, tijdens de conferentie van de Europese ministers van Onderwijs op 23 februari jl. EuroSkills is voor hen een van de activiteiten waarmee invulling wordt gegeven aan de afspraken die zijn gemaakt over de toekomst van het beroepsonderwijs in de Verklaring van Kopenhagen (november 2002).

EuroSkills 2008 zal bestaan uit beroepencompetities en demonstraties waaraan honderden jonge vakmensen uit alle EU-lidstaten individueel en in teamverband zullen deelnemen. Het evenement is een goede aanvulling op de beroepenwedstrijden die al jarenlang op nationaal en internationaal niveau plaatsvinden er waaraan een groot aantal Europese landen deelnemen. Door het toenemende belang dat bedrijven en overheden hechten aan voldoende en goed gekwalificeerde vakmensen binnen Europa, is er veel steun voor een Europees evenement. EuroSkills 2008 draagt bij aan de samenwerking van branche- en onderwijsorganisaties in de deelnemende landen en het biedt ook de mogelijkheid voor de nieuwe EU-lidstaten om hun kennis en vakmanschap te etaleren. EuroSkills 2008 is daardoor een prima gelegenheid om het Europese beroepsonderwijs en de vakmensen die afstuderen in een positief daglicht te zetten bij toekomstige leerlingen, ouders, onderwijsgevenden en politici.

De organisatie van EuroSkills 2008 komt in handen te liggen van Skills Netherlands, de organisatie die in Nederland verantwoordelijk is voor het Skills Masters evenement en de tweejaarlijkse deelname aan WorldSkills vanuit Nederland. De kosten voor de organisatie van EuroSkills zullen worden gedragen door zowel de Nederlandse brancheorganisaties, lokale overheden, de ministeries van OCW, EZ en LNV en de Europese Unie.


Noot voor de redactie (