FNV

Personeel Sapa legt vrijdag werk neer

De werknemers van aluminiumverwerker Sapa Etten-Leur leggen vrijdag 3 maart voor onbepaalde tijd het werk neer uit protest tegen de voorgenomen sluiting van de vestiging. Ze willen hiermee afdwingen dat Sapa Aluminium BV alsnog een onafhankelijk onderzoek laat doen naar de nut en noodzaak van de sluiting en een eventueel alternatief.

Sapa kondigde in december vorig jaar aan dat het zijn vestiging in Etten-Leur wil sluiten. De andere vestiging, in Hoogezand blijft wel open. FNV Bondgenoten is tegen de sluiting: Wij zijn er helemaal niet zeker van dat een sluiting nodig is, dus dat willen we eerst vaststellen. Maar de directie wil de tent koste wat het kost dichtgooien, zegt Ralph Smeets, bestuurder van FNV Bondgenoten. Volgens Smeets is er sprake van mismanagement: Er is de laatste jaren niet geïnvesteerd in Etten-Leur en er wordt geen duidelijkheid gegeven over bijvoorbeeld welke kosten en opbrengsten vanuit Hoogezand worden doorbelast aan Etten-Leur.

Overleg met de directie van Sapa leverde niets op, waarna FNV Bondgenoten het bedrijf een ultimatum heeft gesteld. Dat liep in de nacht van dinsdag op woensdag af.

Bij Sapa Etten-Leur werken nu nog 32 mensen die allemaal lid zijn van FNV Bondgenoten.

De staking start vrijdagochtend, maar vanavond begint de avondploeg met het afbouwen van de productie. Vrijdag kunnen de stakers zich registeren van 9.00 - 14.00 uur in Zaal De Nobelaer, Anna van Berchemlaan 2 te Etten-Leur. U bent van harte welkom daarbij aanwezig te zijn.
---