Voedingcentrum


Â

Serie âVetlekkerâ opnieuw op tv

9 maart 2006

De komende tijd wordt de schooltv-serie âVetlekkerâ herhaald, die is gemaakt door Teleac in samenwerking met het Voedingscentrum. De serie is bedoeld voor groep 7 en 8 van de basisschool. Doel is kinderen ervan bewust te maken dat ze zelf invloed hebben op hun gewicht.

Nieuwe cijfers laten zien dat gemiddeld veertien procent van de jongens en zeventien procent van de meisjes in Nederland tussen vier en vijftien jaar oud te dik is. Opvallend is dat ze dat al op steeds jongere leeftijd zijn en dat het aantal dikke kinderen in vergelijking met vroeger steeds sneller toeneemt. Het Voedingscentrum vindt het daarom belangrijk dat er op jonge leeftijd al veel aandacht wordt besteed aan het aanleren van een gezond eet- en beweegpatroon. De serie âVetlekkerâ kan daaraan bijdragen.

Vier afleveringen

In de afleveringen spelen kinderen uit de doelgroep een centrale rol. Aan de hand van het gedrag en de opvattingen van kinderen wordt informatie gegeven die wordt ondersteund met animaties. Op deze manier worden leerlingen bewust gemaakt van hun eigen mogelijkheden tot verandering.

Vetlekker bestaat uit vier afleveringen, die worden uitgezonden volgens het volgende schema:

1. Patatje oorlog
Informatie over voedingsstoffen en welke voedingsstoffen in de verschillende producten zitten. Hoe ontdek je wat je per dag ongeveer nodig hebt? Waarom is gevarieerd eten belangrijk? Ned. 3 vrijdag 10 maart 2006 10:15 - 10:30 uur

2. Fit, fitter, fitst
Informatie over verbranding en energie. Wat is het belang van bewegen en hoe krijg je een goede balans tussen eten en bewegen? Ned. 3 vrijdag 17 maart 2006 10:15 - 10:30 uur

3. Strak in je vel
Hoe belangrijk is het uiterlijk? Wat is een normaal gewicht en hoe kun je dat bepalen?
Ned. 3 vrijdag 24 maart 2006 10:15 - 10:30 uur

4. Gezonde gewoontes
Informatie over gedragsmechanismen die tot verkeerde voeding leiden. Eten als automatisme, troost of verveling. Wel of niet aan tafel eten, tussendoortjes en beïnvloeding door reclame.
Ned. 3 vrijdag 31 maart 2006 10:15 - 10:30 uur

Handleiding, werkboek en dvd

Docenten kunnen via Schooltv een dvd en handleiding bestellen, evenals leerlingenwerkboeken. In de handleiding staat een korte omschrijving van de inhoud van de tv-programma's, informatie over de opdrachten uit het werkboek en achtergrondinformatie.