Provincie Overijssel

Akkoord Lattrop: Twente trekpaard voor economie

Een topregio op het gebied van kennis en innovatie en met een goed vestigingsklimaat. Dat is de positie die Twente in Europees verband moet krijgen als het aan de Twentse overheden, het provinciebestuur van Overijssel, Duitse partners, het bedrijfsleven en kennisinstellingen ligt.

Vandaag maken de partners hiervoor in Lattrop een uitvoeringsagenda. In de agenda âHet akkoord van Lattropâ staan acties op het gebied van economie & innovatie, ruimtelijke ontwikkeling & infrastructuur en de profilering van Twente in internationaal verband. Hiermee wordt Twente het trekpaard voor de Nederlandse economie.

Resultaten

De uitvoeringsagenda is een vervolg op de eerste verkennende conferentie âTwente in internationaal perspectiefâ die de provincie Overijssel een jaar geleden organiseerde. Inmiddels zijn er al een aantal concrete resultaten geboekt, zoals het eerste bezoek van Eurocommissaris Hübner aan Nederland en wel aan de provincies Overijssel en Gelderland. Dit jaar komt de Eurocommissaris zelfs voor een tweede keer naar Overijssel. Daarnaast is er een WTC-licentie (World Trade Center) verworven voor Hengelo.

Met minister Sybilla Dekker hebben de bestuurders van de netwerkstad Twente de ruimtelijke ontwikkelingsagenda voor de netwerkstad vastgesteld. Deze agenda besteedt veel aandacht aan de grensoverschrijdende betekenis van de A1 (E30) en de Berlijnlijn. De ministers Dekker en Peijs en de Tweede Kamer hebben toegezegd zich te zullen inspannen om samen met de Duitse overheden te zorgen dat de E30 en de Berlijnspoorlijn worden opgenomen in het nieuwe programma Trans Europese Netwerken (TEN) van de Europese Commissie.

Gedeputeerde Staten van Overijssel hebben een aanjaagsubsidie beschikbaar gesteld voor het project âEen goede buur is beter innoverenâ van de Kamer van Koophandel Twente en Salland. Deze subsidie is bestemd voor een matchmaking tussen bedrijven en kennisinstellingen aan weerszijden van de grens.

Onderzoek

Naast concrete uitvoeringsprojecten is er op een aantal terreinen nog nader onderzoek nodig voordat tot actie overgegaan kan worden. Zo wordt er de komende jaren onderzoek gedaan naar structurele relaties tussen bedrijven, kennisclusters en netwerken in Oost-Nederland en Noordrijn-Westfalen en Nedersaksen. Daarnaast start de provincie binnenkort met het maken van een actieprogramma voor de vergroting van de ruimtelijke spin-off van de A1.

Tijdens de twee conferenties is er ook geconstateerd dat er nogal wat belemmeringen zijn voor het Europese vrije verkeer van personen en diensten tussen Nederland en Duitsland. De verschillende partijen willen dit probleem oplossen door de mogelijkheden voor grensoverschrijdende samenwerking tussen Nederlandse en Duitse instellingen van hoger onderwijs te stimuleren. Ook gaan zij oplossingen aandragen voor de knelpunten waarmee de grenspendelaars worden geconfronteerd.

De uitvoeringsagenda âHet akkoord van Lattropâ is vanaf vrijdag 10 maart, 12.00 uur te downloaden via www.overijssel.nl.