Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Resultaten onderzoek extramuralisering mensen met een verstandelijke beperking of psychiatrische problemen

Kamerstuk, 9-3-2006

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

DMO/SFI-2653980

9 maart 2006

U heeft mij per brief (05-VWS-B-077) verzocht om de resultaten van het onderzoek naar extramuralisering in de verstandelijk gehandicaptensector te doen toekomen. Bijgaand treft u de gegevens aan. Het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) heeft dit onderzoek uitgevoerd en is in januari 2006 verschenen. Het heeft als titel `Een eigen huis.....ervaringen van mensen met verstandelijke beperkingen of psychiatrische problemen met zelfstandig wonen en deelname aan de samenleving'. Er zijn exemplaren aan de fractievoorzitters van de Tweede Kamer en de leden van de vaste commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport toegestuurd. Deze studie is ook gratis te downloaden via www.scp.nl

De conclusie van het onderzoek luidt: Eigen woonruimte verhoogt de kwaliteit van leven van mensen met een verstandelijke beperking of psychiatrische problemen, maar `Wonen in de Wijk' draagt niet zonder meer bij aan een grotere maatschappelijke participatie van mensen met beperkingen. De studie is gebaseerd op vraaggesprekken met in totaal 40 personen.

Zoals U weet streef ik in mijn beleid naar een zo hoog mogelijke mate van zelfstandig of ondersteund wonen voor mensen met een beperking. In mijn beleid schep ik hiervoor de randvoorwaarden. Ik ben dan ook verheugd met de conclusie van het SCP dat eigen woonruimte bijdraagt aan de kwaliteit van leven en een groter gevoel van autonomie geeft voor deze doelgroep. Wat betreft het tweede deel van de conclusie valt nog een wereld te winnen: Ik ben van mening dat de ontwikkelingen rond de Wmo en de activiteiten rond inclusief beleid hieraan zullen bijdragen.

Ik ben van mening dat ik met dit onderzoek antwoord heb gegeven op uw brief van 23 juni 2005 (kenmerk 05-VWS-B-077) en op de vragen van de Kamer, zoals deze gesteld zijn tijdens het Algemeen Overleg Gehandicaptenbeleid d.d. 9 september 2005.

De Staatssecretaris van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,

drs. Clémence Ross-van Dorp