Politie Gelderland-Zuid

Resultaten 2005 district Tweestromenland bekend

Districtschef Hans van den Heuvel is tevreden

Tweestromenland, 10-03-2006 o De districtschef van het district Tweestromenland heeft de resultaten van het jaar 2005 bekend gemaakt. Zoals ieder jaar wordt teruggekeken naar de prestaties van het district die gerealiseerd worden om de veiligheid voor de burgers in het gebied te verhogen. Daarbij wordt tevens gekeken naar de normen die intern in het korps, en via het prestatiecontract door de minister van BZK, aan het korps zijn gesteld.

Integraal veiligheidsbeleid
Het afgelopen jaar is aandacht besteed aan het verder uitbouwen van integraal veiligheidsbeleid door de gemeenten in het district. Aan deze gemeenten zijn de objectieve veiligheidscijfers verstrekt. Bijna alle gemeenten beschikken inmiddels over een afgeprocedeerd actueel integraal veiligheidsplan. Dit plan geeft mede richting aan het werk van de politie.

Woninginbraken
Het aantal woninginbraken in het district is in 2005 gedaald ten opzichte van het jaar daarvoor. In 2004 vonden in het district 408 woninginbraken plaats. In 2005 was dit gedaald naar 384. Ondanks deze daling blijft de aanpak van woninginbraken een hoge prioriteit hebben. Dit omdat woninginbraken een grove aantasting zijn van de persoonlijke levenssfeer. Dat het delict veel aandacht krijgt van de politie blijkt wel uit het feit dat bij 92% van de woninginbraken een buurtonderzoek is gehouden.
Het gewenste ophelderingspercentage van 20% kon helaas niet worden gehaald. In het district werd 13,5% van de woninginbraken opgelost. Om het ophelderingspercentage te verhogen wordt aan alle burgers gevraagd om verdachte situaties altijd te melden. Dit geldt overigens niet alleen bij woninginbraken maar in alle situaties.

Geweldsdelicten
In 2005 nam het aantal geweldsdelicten toe. Dit is overigens een tendens die ook landelijk gezien aan de orde is. Er werd 556 keer aangifte gedaan van een geweldsdelict. In 2004 bleef dat aantal steken bij 527. Wel kon 80% van de aangiftes worden opgelost. Dit is ruim boven de gestelde norm die op 50% ligt.
Het aantal verkrachtingen daalde van 11 in 2004 naar 7 in 2005. Van de verkrachtingen kon 100% worden opgelost. Het spreekt vanzelf dat onderzoeken naar aanleiding van verkrachtingen de hoogste prioriteit hebben.

Na de reeks overvallen in begin 2005, waarvoor 2 verdachten op heterdaad werden aangehouden, bleef het op dit front rustig. In de periode van 1 september t/m 31 december 2005 werd alleen in Beek (Ubbergen) een overval gepleegd. Op 16 december 2005 werd een Beeks gezin overvallen door 2 gemaskerde mannen. Deze zaak is nog in onderzoek.

Jeugd
Door de teams in het district is in 2005 veel aandacht besteed aan de jeugd. Daarbij werden met name de mountainbiketeams ingezet om de bekende overlastlocaties te controleren. Deze werkwijze is bijzonder effectief gebleken. Doordat op deze manier het contact met de jeugd, en daarmee met veel overlast veroorzakers, werd verbeterd kon op veel plaatsen de overlast worden verminderd. In dit verband bleek "kennen en gekend worden" goed te werken. Ook wordt in dit verband nauw samengewerkt met de gemeenten.
Wanneer door jeugdigen strafbare feiten zijn gepleegd wordt het dossier zo snel mogelijk ingestuurd naar het Openbaar Ministerie. Daardoor heeft justitie de mogelijkheid om snel (lik-op-stuk) een sanctie op te leggen. Hiermee wordt zoveel mogelijk voorkomen dat jeugdigen zich opnieuw aan strafbare feiten schuldig maken. De norm voor het aantal HALT-verwijzingen werd niet gehaald. Het doel was om in 2005 145 jeugdige verdachten naar bureau HALT te verwijzen. Uiteindelijk zijn 119 verdachten doorverwezen.

Verkeer
In 2005 waren in het district Tweestromenland 5 verkeersdoden te betreuren. Dit betekent een daling ten opzichte van 2004 (9) en 2003 (11). Daarbij kan ook nog worden aangetekend dat 3 verkeersdoden betrokken waren bij één ongeval in Boven-Leeuwen op 6 september. In dit verband lijken de inspanningen met betrekking tot de handhaving van de verkeersregels steeds duidelijker hun vruchten af te werpen. Dat geldt overigens ook voor de maatregelen die wegbeheerders nemen om de wegen veiliger te maken.
Door de basisteams in het district is in 2005 intensief gecontroleerd op het gebruik van alcohol in het verkeer. De 16.770 blaasproeven die werden afgenomen leverden 211 processen-verbaal op.

Opsporing
In 2005 is een intensieve samenwerking tussen districtsrecherche en de basisteams tot stand gekomen. Hiermee wordt geprobeerd om zoveel mogelijk zaken op te lossen. Omdat ernstige misdrijven, zoals gewelds- en zedenmisdrijven, soms veel onderzoekscapaciteit vergen komen zaken die, objectief gezien minder belangrijk, maar voor betrokken slachtoffers erg ingrijpend zijn, minder aan bod. Door goede samenwerking binnen het district worden zoveel mogelijk de juiste prioriteiten gesteld.
De gestelde norm voor het totale ophelderingspercentage is in 2005 gehaald. Deze norm geeft een percentage aan van 20%. Met een ophelderingspercentage van 20,4 wordt daaraan voldaan. Het percentage is overigens lager dan in 2004. Toen werd 21,2% van de zaken opgelost.

Door een uitgebalanceerde communicatie, via
www.politie.nl/gelderland-zuid en via andere media, worden burgers zoveel mogelijk bij de opsporing betrokken zonder daarbij onnodige onveiligheidsgevoelens op te roepen.

Veelplegers
In het district Tweestromenland is nog geen specifieke aanpak van zogenaamde veelplegers gerealiseerd. Met het Openbaar Ministerie wordt overlegd of een dergelijke aanpak, die in Nijmegen erg effectief is gebleken, ook in Tweestromenland kan worden ingevoerd.

Slachtofferschap
In 2005 werd 7391 keer aangifte gedaan van een strafbaar feit. Dit betekent een stijging ten opzichte van 2004 (6772) maar een daling ten opzichte 2003 (7512). In hoeverre de landelijke campagne in het kader van "Nederland Veilig" om de aangiftebereidheid te bevorderen, daarin een rol heeft gespeeld kan niet worden nagegaan. Slachtoffers maken steeds vaker gebruik van de mogelijkheid om via internet aangifte te doen. In 2005 kwam ruim 23% van de aangiften via internet binnen. In 2004 was dat nog 17%. Aan de burgers worden meerdere mogelijkheden geboden om aangifte te doen. Dit omdat de politie zo goed mogelijk op de hoogte wil zijn van alle misdrijven die gepleegd worden, ook al zal dit op korte termijn een toename van het aantal geregistreerde incidenten betekenen. Op langere termijn hoopt de politie daardoor de beschikbare capaciteit zo goed mogelijk in te kunnen zetten op die plaatsen waar zich problemen voordoen.

Tevredenheid over het laatste politiecontact
Uit de laatste politiemonitor blijkt dat de burgers in het algemeen minder tevreden zijn over het laatste contact dat zij met de politie hadden. Deze tendens is overigens niet alleen in de regio Gelderland-Zuid zichtbaar maar wordt ook landelijk gesignaleerd. Opvallend is dat burgers redelijk tevreden zijn over het politiecontact in bekeuringsituaties maar minder tevreden zijn over het contact bij aangifte en meldingen. Regiobreed wordt bekeken hoe die tevredenheid kan worden verbeterd.
(03)