Ingezonden persbericht


Toekomstvisie KvK: Intensievere samenwerking in het voordeel van de ondernemer

De Kamers van Koophandel hebben het voorstel voor de gezamenlijke toekomstvisie en het voorstel voor de nieuwe regio-indeling van de Kamers van Koophandel vastgesteld. Dit gebeurde afgelopen donderdagmiddag tijdens de Algemene Leden Vergadering.

Kernpunten uit het voorstel zijn:


. Registerautoriteit

Eén centraal register van alle bedrijven in Nederland
. Ondernemerspleinen

Eén loket voor alle ondernemerszaken

. Nationale en regionale agenda
Met een nationale agenda werken KvK's gezamenlijk aan activiteiten die voor elke ondernemer belangrijk zijn. Met de regionale agenda richten de regionale KvK's zich op de specifieke regionale economie.
. Heffingen
Uniforme heffingen voor uniforme dienstverlening. Daar waar mogelijk lagere heffingen door verbeterde efficiency en kostenbesparing.
. Nieuwe regio-indeling
Vermindering aantal Kamers van Koophandel van 21 naar 12.

Het is nu aan het Ministerie van Economische Zaken om dit voorstel over te nemen en om te zetten in een nieuwe Wet op de Kamers van Koophandel. De staatssecretaris Van Gennip van Economische Zaken zal deze visie als uitgangspunt hanteren voor de toekomstige wetswijziging. Het voorstel is in overleg opgesteld met EZ en de benoemende organisaties VNO-NCW en MKB-Nederland.

Registerautoriteit

Het nieuwe handelsregister wordt uitgebreid met instellingen die zich nu niet hoeven in te schrijven bij de KvK. Dit zijn bijvoorbeeld scholen, ziekenhuizen en vrije beroepen. Hierdoor ontstaat één register met álle economische activiteiten. Alle overheidsinstellingen gaan verplicht gebruikmaken van de gegevens in het register. Hierdoor kunnen deze instellingen op een eenvoudige manier gegevens uitwisselen.

Omdat alle bedrijfsgegevens slechts één keer worden verzameld, en meervoudig worden gebruikt, leidt dit tot een reductie van de administratieve lasten voor ondernemers. Op deze manier zal het handelsregister als basis dienen voor alle andere overheidsregisters met informatie over bedrijven.

De verantwoordelijkheid voor het nieuwe handelsregister zal bij de Registerautoriteit komen te liggen en niet meer bij de regionale KvK's. De registratie zelf blijft wel bij de regionale KvK's plaatsvinden.

Ondernemerspleinen

Met de realisatie van zogenaamde 'Ondernemerspleinen' kunnen ondernemers al hun verplichte ondernemerszaken op één plek regelen. Naast inschrijven in het handelsregister of het opvragen van informatie bij de KvK, kan een ondernemer op het Ondernemersplein ook terecht om bijvoorbeeld een BTW-nummer of een vergunning aan te vragen. De ondernemerspleinen worden zoveel mogelijk in de kantoren van de Kamer van Koophandel gerealiseerd.

De infrastructuur van de Kamers van Koophandel (kantoren, website, media) zal beschikbaar worden gesteld aan landelijke en regionale partners (zoals Syntens, CWI en gemeenten). Er zal zo sneller en beter naar de juiste landelijke en regionale organisatie worden doorverwezen. Hierdoor neemt de kwaliteit van de dienstverlening aan ondernemers aanzienlijk toe.

Door deze centrale voorzieningen en de regionale infrastructuur vormen de Kamers van Koophandel een belangrijk kennisnetwerk voor ondernemend Nederland.

Nationale en regionale agenda

In de nationale agenda gaan de Kamers van Koophandel gezamenlijk thema's oppakken die voor alle ondernemers in Nederland van belang zijn. Voorbeelden zijn het stimuleren van het starten van een eigen bedrijf of het bevorderen van een veilige omgeving voor ondernemen. De regionale KvK's gaan hiervoor intensiever als een landelijk netwerk opereren. De ondernemer profiteert hiervan door een betere dienstverlening. Vanuit hun positie in de regio kunnen de KvK's goed inspelen op lokale en regionale omstandigheden. Hierdoor kunnen zij succesvol ondernemen bevorderen en belemmeringen wegnemen. Dit wordt in de regionale agenda opgepakt.

Heffingen

De Kamers van Koophandel blijven zoveel mogelijk het profijtbeginsel hanteren door kosten door te berekenen in tarieven voor producten en diensten. De jaarlijkse heffing wordt alleen gebruikt waar dit tarief tekort schiet voor een dekkende financiering. De heffingen zullen over een breed gebied uniform worden.

Vermindering aantal KvK's van 21 naar 12

Door een aantal wijzigingen in de gebiedsindeling zal het aantal KvK's verminderen. Het voorstel aan EZ is om het aantal KvK's te verminderen van 21 naar 12. Deze schaalvergroting leidt onder meer tot kostenvoordelen en een betere dienstverlening, terwijl het contact met de regio blijft bestaan.

Taken Kamers van Koophandel

De Kamer van Koophandel levert de ondernemer drie soorten diensten. In de eerste plaats levert de Kamer van Koophandel rechtszekerheid in het economisch verkeer en de informatie die daarvoor nodig is. Zo houdt de Kamer van Koophandel het Handelsregister bij. Voorts geeft de Kamer van Koophandel voorlichting aan ondernemer. En ten slotte werkt de KvK aan zo gunstig mogelijke condities voor ondernemen in de regio. Met adviezen aan ondernemers en overheden en het uitvoeren en coördineren van projecten stimuleert de Kamer van Koophandel de regionale economie.