29
30
31
/> Maart 2006

'2-land' wil meer Britten lokken naar Neder-Rijn Nederlands-Duitse campagne in UK aangekondigd op ITB Berlijn Een groots opgezette reclamecampagne met advertenties, posters en radiospotjes moet de komende jaren veel meer bezoekers uit het Verenigd Koninkrijk en Ierland naar het Nederlands-Duitse grensgebied bij Arnhem, Nijmegen en Kleef lokken. Toeristisch project 2-LAND en de regio Niederrhein rekenen op 100.000 extra toeristen binnen een paar jaar, zo is aangekondigd op de Internationale Toerismebeurs (ITB) in Berlijn.
Afbeelding De kosten voor de campagne onder de naam 'Lower Rhine' bedragen jaarlijks 300.000 euro. Daarvan komt 170.000 euro voor rekening van 2-LAND, de Regio Kleef draagt 100.000 euro bij en de Niederrhein Tourismus GmbH financiert nog eens 30.000 euro.

Hoge verwachtingen
Voor 2-LAND is dit geld goed besteed, want het project verwacht door de campagne in totaal rond de 100.000 extra gasten te trekken, die de komende drie jaar hun vakantie in de regio door zullen brengen. Tot nog toe boekten jaarlijks gemiddeld zesduizend vakantiegangers een
2-LAND-reis, voornamelijk afkomstig uit Nederland en Duitsland.

Ideaal
'De voorwaarden voor succes van ons plan zijn ideaal'', zegt Jurriaan de Mol van het Regionaal Bureau voor Toerisme KAN namens het 2-LAND project. 'Vele tientallen jaren lang waren duizenden Britse militairen in de Niederrhein gelegerd. Voor veel Britten is de Niederrhein via de militaire bases een begrip''.

Bekendheid
Dat maakt het makkelijker om die bekendheid te vergroten dan wanneer een volledig nieuwe markt ontsloten had moeten worden. Dat de Lower Rhine voor Britten en Ieren aantrekkelijk is, staat buiten kijf. ,,We hebben veel te bieden. Naast attractieve arrangementen voor fietsers hebben we ook interessante familie-uitstapjes en talrijke ontspanningsmogelijkheden''.

Groot potentieel
De regio biedt met zijn kastelen, landgoederen, molens, kerken en vervallen bergruïnes een groot toeristisch potentieel, dat nog lang niet volledig is benut.

Luchthaven
Toegangspoort tot de Niederrhein is voor het 2-LAND-project de luchthaven Weeze, een voormalig militair vliegveld van de Britse strijdkrachten. Van hieruit zijn er geregelde verbindingen met het Verenigd Koninkrijk, Ierland en het vasteland - de vliegroutes Shannon
- Weeze en Londen (Stansted) - Weeze. Ryanair vliegt dagelijks naar Stansted, behalve op zondag, en vier maal per week naar Shannon in Ierland.

Steun
Ryanair steunt de Lower Rhine regio ook op een andere manier. Op de homepage van ryanair.com staat met onmiddellijke ingang een ,,Lower Rhine'' button. Daarmee wordt weer een heel andere doelgroep bereikt. Jaarlijks surfen immers ongeveer een miljoen bezoekers naar de Ryanair-homepage. Bovendien is er vanuit die website een link met de internetpagina's van 2-LAND en Niederrhein Tourismus.

Aanbiedingen
Zelfs de databank van Ryanair kan gebruikt worden. ,,Daardoor kunnen we zes maal per jaar 270.000 geselecteerde adressen aanschrijven en hen wijzen op onze aanbiedingen'', legt De Mol uit.

Know-how
In Groot-Brittannië en Ierland kan 2-LAND terug vallen op de know how van de in Londen gevestigde Duitse centrale voor Toerisme (DZT) en het Nederlandse Bureau voor Toerisme (NBT). Op de homepages van beide instellingen kunnen arrangementen geboekt worden in de Lower Rhine.