Persberichten districten stad Utrecht, 10.20 uur

Utrecht, 10-03-2006

Bomengroei op het Ledig Erf en Domplein

UTRECHT In de nacht van donderdag 9 op vrijdag 10 maart werden twee bomenplanters aangehouden.

Rond 01.30 uur meldde een getuige dat op het Ledig Erf een boom geplant was. Politiemensen gingen poolshoogte nemen en troffen daar inderdaad een verdwaalde boom aan: onbekenden hadden de straat opengebroken, een boompje geplant en deze beveiligd met een driepootsafzetting. Het boompje bleek te zijn voorzien van een tekst tegen illegale houtkap van tropisch bos en was ondertekend door een milieuorganisatie. De politiemensen haalden het boompje uit de grond en namen het mee naar het politiebureau. Het gat in de bestrating werd provisorisch gedicht.

Rond 02.50 uur surveilleerden politiemensen op het Domplein. Daar zagen zij dat twee personen druk in de weer waren met de bestrating. Zij spraken het tweetal aan en zagen dat zij de straat hadden opengebroken en dat zij een boompje, een zak grond, divers gereedschap en een driepootsafzetting bij zich hadden. Tevens zagen de politiemensen dat het boompje van dezelfde tekst van een milieuorganisatie was voorzien. Daarop werd het tweetal, een man van 28 jaar uit Wageningen en een vrouw van 34 jaar uit Amsterdam, aangehouden. Hun spullen en het boompje werden in beslag genomen.

Tegen hen is proces-verbaal opgemaakt voor vernieling. Zij zullen tevens aansprakelijk worden gesteld voor de kosten van de herbestrating.

Mishandeling

UTRECHT In de nacht van donderdag 9 op vrijdag 10 maart werden vier mannen aangehouden op verdenking van mishandeling en vernieling.

Rond 03.00 uur kreeg de politie de melding van een vechtpartij op de Mariaplaats. Daarbij zou een slachtoffer op straat zijn blijven liggen en waren vier verdachten weggereden in een taxi. Toen politiemensen ter plaatse kwamen, bleek het slachtoffer te zijn verdwenen. Wel verklaarde een taxichauffeur dat een zijruitje van zijn taxi was vernield, vermoedelijk doordat het slachtoffer tegen de taxi was geduwd / geslagen.

Politiemensen keken naar de vier verdachten in een taxi uit. Zij zagen het voertuig op de Europalaan in de richting van Nieuwegein rijden. Op de Utrechtsestraatweg in Nieuwegein werd de auto aan de kant gezet. Daar werden de vier verdachten, mannen van tussen de 19 en de 22 jaar en allen uit Nieuwegein, aangehouden. Zij zijn voor nader onderzoek in het politiebureau ingesloten. Het mishandelde slachtoffer heeft zich (nog) niet gemeld. De taxichauffeur met de vernielde ruit deed aangifte.

Grote bromfietscontrole

UTRECHT In de middag- en avonduren van donderdag 9 maart heeft de politie een grote bromfietscontrole rond de Brailledreef en rond de Kroonstraat gehouden.

In totaal werden 68 brom- en snorfietsen aan een kritische controle onderworpen. Bij 32 eigenaren bleek alles in orde te zijn, maar de overige 36 mochten gezamenlijk 53 bekeuringen in ontvangst nemen. Zo werden er onder andere bekeuringen uitgeschreven voor: opvoeren, geen verzekeringspapieren, geen bromfietscertificaat en ondeugdelijke remmen. Eén bromfiets werd in beslag genomen omdat hij niet was verzekerd.

Openbare schennis

UTRECHT Op donderdag 9 maart werd een man voor openbare schennis aangehouden.

Rond 22.00 uur liepen enkele mensen bij een ingang van een portiek van een flat aan de Jaap Edendreef. Daar zagen zij dat een man zichzelf bij de kelderboxen aan het bevredigen was. De getuigen liepen direct weg en belden de politie.

Politiemensen gingen ter plaatse en troffen de man niet geheel gekleed aan. Tevens had hij een fles sterke drank bij zich en verkeerde kennelijk onder de invloed van alcohol. Hij werd aangehouden voor openbare schennis en naar het politiebureau overgebracht. Hij is daar voor verhoor ingesloten.

Lastige jongeren

UTRECHT Op donderdagavond 9 maart werden enkele jongeren aangehouden omdat zij voor overlast zorgden.

Rond 21.50 uur zagen politiemensen dat een groepje van zeven jongelui het gangpad op de Stationstraverse blokkeerde. Het zevental werd aangesproken en verzocht door te lopen. Vier van hen deden dat, maar drie van hen weigerden weg te gaan en zij konden zich niet legitimeren. Daarop werd het drietal, mannen van 18, 20 en 21 en afkomstig uit respectievelijk Wageningen, Maarssen en Leerdam, aangehouden voor het niet voldoen aan een bevel of vordering.

Onderweg naar het politiebureau van de Spoorwegpolitie begonnen veel omstanders zich met de zaak te bemoeien. Daarop werd de assistentie van meerdere politiemensen verzocht, waarna de rust terugkeerde en de verdachten konden worden overgebracht. Tegen hen is proces-verbaal opgemaakt.

Alcoholcontrole

UTRECHT De politie heeft op donderdagavond 9 maart een alcoholcontrole op de Nieuwekade gehouden.

In totaal 52 bestuurders moesten een blaastest afleggen. Eén van hen, een 61-jarige automobilist uit Utrecht, bleek teveel te hebben gedronken en werd aangehouden. Bij de ademanalyse in het politiebureau blies hij 320 ug/l, bijna anderhalf keer de maximaal toegestane hoeveelheid van 220 ug/l. Tegen hem is proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod van twee uur.

Bromfietser gewond

UTRECHT Op donderdagmiddag 9 maart raakte een bromfietser gewond bij een aanrijding met een auto.

Rond 17.00 uur reed een 53-jarige automobilist vanuit een uitrit van een bedrijf aan de Atoomweg de parallelbaan van de Atoomweg op. Daarbij liet hij een voor hem van links komende 37-jarige bromfietser uit Utrecht niet voorgaan, met een aanrijding tot gevolg.

De bromfietser is met vooralsnog onbekend letsel per ambulance naar het Oudenrijnziekenhuis in Utrecht gebracht.

Verkeerscontrole

UTRECHT De politie heeft op donderdag 9 maart een verkeerscontrole op de Laan van Maarschalkerweerd gehouden.

De controle vond van 09.30 uur tot 15.00 uur plaats. Daarbij werden 34 bekeuringen uitgeschreven: tien voor het niet kunnen tonen van het rijbewijs, negentien voor het niet kunnen tonen van het kentekenbewijs, vier voor het niet dragen van de autogordel en één voor een defecte richtingaanwijzer.

Winkeldiefstal

UTRECHT Op donderdag 9 maart werden twee mannen op verdenking van winkeldiefstal aangehouden.

Rond 12.00 uur zag een medewerker van een winkel aan de Amsterdamsestraatweg dat twee klanten kennelijk veel interesse hadden in een navigatiesysteem voor een auto. Hij legde hen de werking uit, maar toen hij zich kort tot één van hen richtte, zag hij dat de ander de winkel verliet en dat het navigatiesysteem was gestolen. De medewerker hield de ene man, een 19-jarige man uit Utrecht, in de winkel aan en waarschuwde de politie. De 19-jarige verdachte werd door politiemensen naar het politiebureau gebracht, maar uit zijn verhoor bleek dat hij vermoedelijk niets met de diefstal te maken had. Hij werd in vrijheid gesteld.

Middels onderzoek wist de politie de identiteit van de andere verdachte te achterhalen. Het bleek te gaan om een eveneens 19-jarige man uit Utrecht. Hij werd in de loop van de middag in zijn woning in Utrecht aangehouden en legde een bekennende verklaring af. Tegen hem is proces-verbaal opgemaakt.

Roodlichtcontrole

UTRECHT- Op donderdagmiddag 9 maart werd bij de kruising van de J.S. de Rijkstraat met de Marnixlaan een roodlichtcontrole gehouden. Achttien automobilisten negeerden het rode verkeerslicht en kregen een bekeuring van 130,-.

Snelheidscontrole

UTRECHT De politie heeft op donderdag 9 maart een snelheidscontrole op de Universiteitsweg gehouden.

Tussen 13.00 uur en 14.45 uur werd de snelheid van 910 voertuigen gecontroleerd. 112 Bestuurders reden sneller dan de toegestane 50 km/u en werden geflitst. De bestuurder met de meeste haast reed 86 km/u. Alle overtreders krijgen binnenkort de bekeuring thuisgestuurd.