Gemeente Drimmelen


"Zien naar 2010"

Reorganisatie politie Midden en West Brabant

Begin dit jaar heeft de politie Midden en West Brabant haar plannen "Zien naar 2010" gepresenteerd voor de komende jaren. Hiermee is de politie nog beter bereikbaar en beschikbaar. De politiecapaciteit verbetert in de regio Midden en West Brabant door specialisatie, betere sturing en uitbreiding. De veranderingen worden komende jaren geleidelijk ingevoerd.

Aanleiding
Aanleiding voor de reorganisatie is een verdere kwaliteitsverbetering van de politiezorg als reactie op knelpunten die zijn geconstateerd. Verder wil de politie meer inspelen op de wensen van de burger. Hierdoor loopt de reorganisatie van de politie Midden en West Brabant geheel in lijn met de landelijke ontwikkelingen. Deze zijn gericht op een 'waakzame en dienstbare' politie.

Handhaving en wijkagenten
De wijkagenten krijgen meer tijd voor het werken in de wijk en richten zich meer op handhaving in buurten en dorpen. Inzet van wijkagenten wordt aangepast aan de mate van (on-)veiligheid van wijken en buurten. Daardoor is er een verschil in het aantal wijkagenten per gemeente. De politie treedt sneller en vakkundiger op bij overtreding van wetten en regels of aantasting van het onveiligheidgevoel in de gemeente. De burgers worden nog nadrukkelijker betrokken bij de aanpak van problemen in hun directe woonomgeving. Door deze werkwijze worden op termijn politieteams samengevoegd. Het aantal teams gaat van 29 naar 18. Het politieteam Geertruidenberg en Drimmelen blijft gewoon bestaan. Het aantal locaties waar de burger aangifte kan doen, blijft minimaal gelijk.

Noodhulp
Er gaan ook veranderingen komen in de noodhulp. Nu handelt elk team de eigen spoedeisende meldingen af. Straks gebeurt dat per district en professioneler. Dat levert op dat de politie in 80% van de noodsituaties binnen 15 minuten ter plaatse is. In de overige 20% komt de politie niet veel later. Burgers die de politie hebben gebeld worden beter op de hoogte gehouden van de afwikkeling van hun melding. Vanzelfsprekend is het uitgangspunt dat de politie komt bij een melding als dat is toegezegd.

Intake en service
Burgers die aan de balie of telefonisch contact hebben met de politie worden geholpen door speciaal voor deze werkzaamheden opgeleid baliepersoneel. Ook krijgen mensen die aangifte hebben gedaan informatie over wat er met hun aangifte gebeurt. Als er geen mogelijkheid is een aangifte in behandeling te nemen, krijgen de burgers de reden daarvan te horen. Voor intake en service komt extra personeel. Uitbreiding van baliepersoneel betekent dat er meer 'Blauw' op straat komt.

Opsporing
De politie gaat de criminaliteit in de buurten merkbaar aanpakken. De politie zet alles op alles om daders te pakken en bekende daders zullen niet vrij rondlopen. Ook krijgen de burgers meer informatie over opsporingsresultaten in hun gemeente.

Resultaat
De veranderingen bij de politie betekenen dat het aantal politiefunctionarissen dat beschikbaar is voor alle politietaken in wijken en buurten waar het onveilig is, toeneemt. Naast de medewerkers die deel uitmaken van de nieuwe teams is er politie-inzet vanuit noodhulp, de recherche en andere specialistische onderdelen van het korps. In totaal komen er in het korps 135 formatieplaatsen bij.

Meer informatie
Voor meer informatie kunt u krijgen bij de heer M. van 't Zand, telefoon 0162-69 01 27, e-mail mvantzand@drimmelen.nl