Dienstenbond CNV

Vreemde situaties bij Wizzl, deel 2
10-03-2006

Begin november heeft u van de CNV Dienstenbond een info gekregen die melding maakte van het zomaar stoppen van het in geld uitbetalen van de toeslagen voor bijzondere uren. Dit heeft betrekking op de medewerkers die onder de levensmiddelen CAO vallen. Inmiddels zijn er weer de nodige ontwikkelingen te melden.

Naar aanleiding van het besluit van Servex om de toeslagen voor bijzondere uren per 3 oktober uit te betalen in tijd in plaats van geld heeft de CNV Dienstenbond een brief gestuurd naar uw werkgever. We hebben hierin aangegeven ernstig bezwaar te maken tegen deze gang van zaken. Nadat uw werkgever in eerste instantie de boot afhield is in tweede instantie toegezegd om onregelmatigheidstoeslag tot februari 2006 in geld uit te betalen. Door administratieve problemen hebben wij begrepen dat ook in maart nog nabetalingen zullen volgen.

Laat daarnaast echter duidelijk zijn dat het afschaffen van het uitbetalen van toeslagen in geld niet zomaar kan. Als in uw individuele arbeidsovereenkomst staat vermeld dat u deze toeslagen in geld ontvangt kunt u hieraan rechten ontlenen en zullen de toeslagen uitbetaald blijven. Dit is door uw werkgever inmiddels ook toegezegd. Als u de afgelopen jaren de toeslagen wel in geld hebt ontvangen, het staat niet in uw arbeidsovereenkomst, maar u wilt het toch in geld blijven ontvangen dan kunt u een schriftelijk verzoek daartoe indienen via uw leidinggevende bij uw regiomanager. De regiomanager beoordeelt samen met de afdeling P & O of dit daadwerkelijk gebeurt. Uw werkgever heeft echter aangegeven dat dit slechts in uitzonderlijke gevallen zal worden toegekend.

De oorzaak waarom er wijzigingen plaatsvinden heeft financiële redenen. Uw werkgever geeft aan dat deze stap wordt genomen om werkgelegenheid te behouden. Dit is natuurlijk ook heel wat waard. Bovendien mag het volgens de CAO, mits er goede overbruggingsregelingen zijn afgesproken.

In de CAO voor het levensmiddelenbedrijf zijn de toeslagen en vergoedingen geregeld in artikel 8. Hier staat dus dat de toeslag wordt gegeven in vrije tijd of in geld. Een bedrijf kan dus afwijken van een al langer bestaande situatie. Dit is bij Wizzl het geval en de OR heeft ook ingestemd.

Vanaf 1 februari jl. geldt dus dat toeslagen worden uitgekeerd in vrije tijd. Dit geldt alleen voor mensen waarbij niet in de arbeidsovereenkomst staat dat toeslagen in geld worden uitbetaald.

Binnen de CAO gelden voor het uitbetalen in vrije tijd de volgende regels:

* de werkgever neemt de vrije tijd op in het werkrooster en houdt hierbij rekening met de wensen van de werknemer;
* indien niet binnen 6 maanden is gecompenseerd vindt alsnog uitbetaling plaats.

Let u dus goed op en laat het ons weten als de werkgever zich niet houdt aan de CAO.

Heeft u nog vragen en/of opmerkingen neem dan contact op met uw bestuurder Marten Jukema. Hij is te bereiken op nummer 035-6460580 of per e-mail hilversum@cnvdibo.nl