Economisch Instituut voor de Bouwnijverheid



Persbericht

Bouwbedrijven 2006 -ontwikkelingen;-vooruitzichten
---

Scherpe prijsconcurrentie speelt veel bouwbedrijven nog steeds parten

De ruimere markt heeft de concurrentiedruk voor veel bouwbedrijven nog niet wezenlijk verlicht. Scherpe prijsconcurrentie blijft het belangrijkste knelpunt in de bedrijfsvoering. Scherp calculeren is voor veel bedrijven een noodzaak om voldoende opdrachten te kunnen binnenhalen. Dit blijkt uit een onderzoek dat het Economisch Instituut voor de Bouwnijverheid onlangs onder hoofdaannemers in de bouw heeft uitgevoerd.

De bedrijven in de gww (infrastructuur) voelen de prijsconcurrentie het sterkst. Vrijwel geen enkel bedrijf kan zich eraan onttrekken. Van bezuinigingen door de overheid hebben de bedrijven in de gww minder last gekregen. Desondanks ervaart nog meer dan de helft van het aantal bedrijven dit als knelpunt. Sterke schommelingen in de stroom opdrachten (discontinuïteit) en hoge loonkosten zijn evenwel belangrijker geworden. Ook het aanbestedingsbeleid van de overheid stelt naar verhouding veel gww- bedrijven voor problemen.

Naast scherpe prijsconcurrentie zijn voor de bedrijven in de b&u (woningen, gebouwen) hoge loonkosten en regelgeving belangrijke hindernissen in de bedrijfsvoering. In de b&u kampen betrekkelijk veel bedrijven met problemen die het gevolg zijn het vergunningenbeleid en van bestemmingsplanprocedures (zie tabel 1).

De marktvooruitzichten zijn dit jaar niet ongunstig. Vooral in de b&u neemt de vraag toe. Hier zijn de bedrijven redelijk optimistisch en rekenen de meeste op een positief bedrijfsresultaat. Hoewel de stemming onder de bedrijven in de gww ook duidelijk is verbeterd is men hier minder toch positief dan in de b&u.

De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het rapport: `Bouwbedrijven 2006; ontwikkelingen en vooruitzichten'.

Tabel 1 De vijf meest genoemde knelpunten in de bedrijfsuitoefening van hoofdaannemingsbedrijven per sector

knelpunten sector b&u

knelpunten sector gww

% bedrijven genoemd

%

bedrijven genoemd


1.

Scherpe prijsconcurrentie

80


1.

Scherpe prijsconcurrentie

90


2.

Hoge loonkosten

73


2.

Discontinuïteit

72


3.

Regelgeving

71

3.

Hoge loonkosten

69


4.

Vergunningenbeleid

66

4.

Aanbestedingsbeleid

64


5.

Bestemmingsplanprocedures

52

5.

Overheidsbezuinigingen

61

Bron: EIB

Zie publicatie: Bouwbedrijven 2006 -ontwikkelingen; -vooruitzichten