Gemeente Deventer

Week 10, 10 maart 2006

Gemeenteraad verzoekt kabinet om coulantie bij uitzetting schoolgaande uitgeprocedeerde asielzoekers

De gemeenteraad van Deventer heeft op 8 maart een motie aangenomen, waarin het kabinet wordt verzocht om binnen de wettelijke regels coulantie te betrachten bij de uitzetting van schoolgaande uitgeprocedeerde asielzoekers en hun eventuele ouders. De motie, die werd ondersteund door de fracties van PvdA, GroenLinks, Algemeen Plattelandsbelang, D66, SP en ChristenUnie, doet dit verzoek met betrekking tot schoolgaande kinderen die al tenminste vijf jaar in Nederland woonachtig zijn, zodat zij de opleiding die zij op dit moment volgen in Nederland kunnen afronden.

Met de motie roept de gemeenteraad daarnaast alle gemeenten in Nederland op om samen met hun scholen deze actie over te nemen. Aan de onderwijsbonden wordt gevraagd deze actie te ondersteunen.

Opleiding afronden

De regering is voornemens om uitgeprocedeerde asielzoekers van wie de procedure voor 1 januari 2001 is gestart, voor 1 augustus 2006 uit ons land te verwijderen. Hieronder bevindt zich een groot aantal kinderen. Zij gaan legaal in Nederland naar school. In Deventer volgen tenminste 23 kinderen onderwijs op het Etty Hillesum Lyceum en het ROC, die op korte termijn zullen worden uitgezet. Een aantal van hen bevindt zich in de eindfase van hun opleiding. Veel van deze kinderen zullen in hun land van herkomst geen opleiding kunnen volgen of afronden. Bijvoorbeeld omdat er geen of maar beperkt onderwijs is of omdat de kinderen de taal van hun land van herkomst slechts beperkt beheersen. Kinderen met een afgeronde opleiding zullen meer waarde voor hun land van herkomst hebben, is de gedachte achter de motie.

Publicatiedatum: 10-3-2006

© 2004 Gemeente Deventer Laatste wijziging vrijdag 10 maart 2006