Dienstenbond CNV

Rijkswaterstaat verbiedt uitzendkrachten inspraak 10-03-2006

Rijkswaterstaat heeft plotseling de inspraak van uitzendkrachten in de eigen ondernemingsraad verboden. Daardoor schendt Rijkswaterstaat de Wet op de Ondernemingsraden. CNV Dienstenbond eist ogenblikkelijke intrekking van dit besluit.

Via leden van CNV Dienstenbond, die al jarenlang werkzaam zijn als uitzendkracht bij Rijkswaterstaat, zijn we over dit besluit geïnformeerd. Naar de achtergronden kunnen we slechts gissen. Het besluit van Rijkswaterstaat is niet eens formeel medegedeeld aan de betreffende uitzendkrachten.

Het besluit van Rijkswaterstaat, directie Noord-Brabant, treft direct alle medewerkers die bijvoorbeeld via ODV Dienstverlening werkzaam zijn bij Rijkswaterstaat. Medewerkers die al vele jaren werkzaam zijn bij Rijkswaterstaat en bovendien soms al jarenlang actief zijn in de ondernemingsraad van Rijkswaterstaat!

Door dit besluit van Rijkswaterstaat worden uitzendkrachten plotseling buitenspel gezet en feitelijk de mond gesnoerd, in strijd met de Wet op de Ondernemingsraden.

Wat zegt de wet?
De Wet op de Ondernemingsraden is zeer duidelijk in de toekenning van medezeggenschapsrechten aan uitzendkrachten. Uitzendkrachten verkrijgen medezeggenschaprechten bij de onderneming waar zij daadwerkelijk werkzaam zijn in het kader van de werkzaamheden (kernactiviteiten) van die onderneming (als ware het een eigen werknemer). In de situatie die bij Rijkswaterstaat van toepassing is, valt de uitzendkracht op grond van artikel 1 lid 3 WOR na 24 maanden onder de groep 'in de onderneming werkzame personen'. De medewerkers van ODV verkrijgen daarmee dezelfde rechten als de werknemers die op arbeidsovereenkomst met Rijkswaterstaat werkzaam zijn. De termijn van 24 maanden is voor veel ODVers al lang verstreken. Sterker nog: uitzendkrachten die via ODV werken bij Rijkswaterstaat nemen al jarenlang zitting in de ondernemingsraad van Rijkswaterstaat. Jarenlang is dit goed gegaan, maar plotseling zijn de inzichten kennelijk veranderd.

Wat gaat CNV Dienstenbond doen?
Als de belangenbehartiger namens uitzendkrachten, neemt CNV Dienstenbond deze kwestie buitengewoon hoog op. Wat ons betreft is er sprake van evidente schending van de medezeggenschapsrechten van uitzendkrachten.

Via een brief aan de directie van Rijkswaterstaat, Noord-Brabant is ogenblikkelijke intrekking van het besluit gevorderd. We zullen toezien op de naleving van de Wet Ondernemingsraden en zo nodig dit ook afdwingen. Juridische maatregelen tegen Rijkswaterstaat zullen altijd in overleg met de leden worden genomen. Zo nodig wordt op korte termijn een ledenvergadering belegd.

Reacties
Reageren op dit bericht? Neem contact op met de onderhandelaar namens CNV Dienstenbond Harry Gerding, via email h.gerding@cnvdibo.nl of via telefoonnummer 023-5670686.

Tenslotte
Verspreiden of kopiëren van deze tekst is prima. Collegas die nog geen lid zijn kunnen vrijblijvend een informatiepakket opvragen via telefoonnummer 023-5651052.