Gemeente Zoetermeer

Woonwagenbewoners nodigen burgemeester uit

Burgemeester Waaijer is 9 maart, op uitnodiging van de bewoners, op bezoek geweest bij de woonwagenlocatie aan de Bleiswijkseweg. Dit bezoek is een van de afspraken die gemaakt is tijdens een overleg met de bewoners, de burgemeester en wethouder Smid op 20 februari. De burgemeester heeft graag gebruik gemaakt van de uitnodiging omdat hij zich wil laten informeren over wat het wonen in een woonwagen betekent voor de bewoners. De burgemeester gaf na het bezoek aan te hebben gezien dat de bewoners trots zijn op hun manier van leven, en ook dat zij het jammer vinden dat zij die altijd moeten verdedigen.

Convenant

De belangrijkste aanleiding voor het gesprek tussen bewoners en de gemeente is het convenant over de handhaving van regels op vrijplaatsen. Dit convenant is afgesloten tussen de belastingdienst, het openbaar ministerie, de politie en de gemeente. Omdat in het convenant alleen woonwagenlocaties worden genoemd, legt het volgens de bewoners een te direct verband tussen vrijplaatsen en woonwagencentra en werkt het stigmatiserend voor alle bewoners daarvan. Bovendien wijzen de bewoners er op dat het convenant het onterechte vooroordeel bevestigt dat op woonwagenlocaties extra handhaven per definitie nodig is. Deze bewoners willen benadrukken dat ze gelijk aan ander inwoners van Zoetermeer willen worden behandeld en niet als een aparte groep. In het gesprek benadrukten de bewoners dat zij geen bezwaar hebben tegen controle en handhaving maar dan naar aanleiding van persoonlijke gegevens en niet gericht op bewoners in woonwagens in het algemeen en zeker niet op deze bewoners als groep.

De burgemeester heeft tijdens het gesprek toegelicht dat het niet de bedoeling is om alle woonwagenlocaties over één kam te scheren, maar juist om alleen uit te gaan van individuele bewoners waarvoor samenwerking voor handhaving nodig kan zijn. Daar is op dit moment geen enkele aanleiding voor bij de woonwagencentra in Zoetermeer. Het convenant is bedoeld als principeafspraak van de handhavende organisaties, voor gezamenlijk optreden op alle plaatsen waar handhaving moeilijk is.

Woonsituatie

De bewoners van de woonwagenlocatie aan de Bleiswijkseweg hebben tijdens het overleg bij de gemeente ook aandacht gevraagd voor het achterstallige onderhoud van de locatie. Een aantal jaar geleden heeft de gemeenteraad besloten dat deze locatie op termijn moet worden opgeheven. Maar ook in dat geval zijn er nu maatregelen nodig om het achterstallig onderhoud aan te pakken. Om dit met eigen ogen te kunnen zien, en om elkaar beter te leren kennen, hebben de bewoners de burgemeester uitgenodigd op de locatie. De burgemeester heeft deze uitnodiging van harte aangenomen. Tijdens het bezoek is er informatie uitgewisseld over de verantwoordelijkheden van gemeente en bewoners en de ervaringen beleving daarvan in de praktijk. Daardoor is er wederzijds meer begrip ontstaan voor de taken en verantwoordelijkheden.

Zowel de burgemeester als de woonwagenbewoners willen werken aan het opbouwen van een goede verstandhouding tussen de gemeente en de bewoners.