Gemeente Ede

nummer 51 / Ede, 10 maart 2006

Informatie vergelijken over wonen in Ede op website www.watdoetjegemeente.nl

Wat zijn de OZB-tarieven in de gemeente Ede? Hoeveel tijd neemt een aanvraag voor een bouw- of milieuvergunning in Ede in beslag? Wat is het oordeel van burgers over de kwaliteit van dienstverlening van de gemeente? Hoe duur is het aanvragen van een paspoort in Ede?

Dit zijn enkele voorbeelden van vragen waarop de website www.watdoetjegemeente.nl antwoord geeft. Op deze site staat veel informatie voor inwoners van Ede wonen, werken, recreëren en/of naar school gaan in Ede. Over een groot aantal onderwerpen is informatie beschikbaar.
Inwoners kunnen allerlei informatie over de gemeente Ede - en die van andere gemeenten - bekijken en raadplegen en de prestaties vergelijken met andere gemeenten. Onderwerpen zijn onder meer veiligheid, verkeer en vervoer, werk en inkomen, onderwijs, sociale voorzieningen, dienstverlening en bouwen en wonen.

Controleren
Niet allen voor bewoners, maar ook voor ondernemers is het zeer interessant inzicht te krijgen in de prestaties van hun gemeente. Raadsleden kunnen de website raadplegen om hen te helpen bij hun controlerende taak. Gemeentebestuurders en ambtenaren kunnen de feiten en cijfers benutten om hun prestaties te verbeteren en werkprocessen te verbeteren. Uiteraard is de gemeentelijke werkelijkheid niet helemaal in cijfers te vatten en zijn niet alle gegevens zomaar te vergelijken. Het draait uiteindelijk om het verhaal achter de cijfers.

Actieve deelnemer
Deze website een initiatief van de Vereniging Nederlandse Gemeenten - is volop in ontwikkeling. Dit betekent dat nog niet alle informatie compleet is. Een aantal gegevens is opgenomen voor alle gemeenten in Nederland. Dit geldt bijvoorbeeld voor het aantal misdrijven en het aantal woningen. Bij een deel van de onderwerpen is alleen informatie beschikbaar van gemeenten die actief deelnemen aan watdoetjegemeente.nl. Ede is actief deelnemer in het project.
---