Titel: Martine Bijl vertaalt musical The Wiz

VAN DEN ENDE THEATERPRODUCTIES
Rubriek: Binnenland
Datum en tijd: 10-03-2006 12:13

Amsterdam, 10 maart 2006

MARTINE BIJL VERTAALT MUSICAL THE WIZ

Martine Bijl verzorgt de Nederlandse vertaling van de musical The Wiz. Deze nieuwste musical van Joop van den Ende Theaterproducties wordt voor het eerst in het Nederlands vertaald. De musical is gebaseerd op de zevenvoudig Tony Award winnende Broadway productie en geïnspireerd op de succesvolle filmversie The Wiz met Diana Ross en Michael Jackson. Swingende wereldhits als 'A Brand New Day' en 'Ease On Down The Road' maken dit bijzondere verhaal tot een echte swingende feelgoodmusical. The Wiz gaat op 10 september 2006 exclusief in het Beatrix Theater Utrecht in première.

Martine Bijl begon haar carrière als zangeres in 1965. Ze maakte een groot aantal platen en trad op in haar eigen televisieprogramma's. Ze deed vanaf 1982 diverse one-woman shows. Ook schreef Martine liedteksten, kinderboeken en grote gedeeltes van haar theaterproducties. In 1995 werd haar eerste toneelstuk Walters Hemel opgevoerd. Ze vertaalde eerder de musicals 42nd Street, Aida en The Lion King. In 2002 ontving Martine Bijl de Musical Award voor Beste Vertaling voor haar vertaling van Elton John en Tim Rice's Aida.

De musical The Wiz is een bewerking van The Wizard Of Oz, een musical die in 1903 haar première beleefde op Broadway. In 1939 werd het stuk voor het eerst verfilmd met Judy Garland in de hoofdrol en in 1975 ging The Wiz in première op Broadway en ontving maar liefst zeven Tony Awards waaronder die voor Beste Musical, Script en Muziek. Hits uit de musical naast 'A Brand New Day' en 'Ease On Down The Road' zijn onder andere 'Home' en 'No Bad News'. De regisseur van The Wiz is Glenn Casale (Beauty and the Beast).

The Wiz vertelt het verhaal van Dorothy (Nurlaila Karim) die de weg kwijtraakt van huis en belandt in het wonderbaarlijke land van Oz. Ze gaat op zoek naar de machtige tovenaar van Oz (Danny de Munk) die haar kan vertellen hoe ze de weg naar huis terug kan vinden. Op haar zoektocht naar zijn antwoord ontmoet ze een vogelverschrikker zonder verstand (Danny Yanga), een blikken man zonder hart (Jerrel Houtsnee) en een laffe leeuw zonder moed. Samen gaan ze verder. En zoeken ze naar huis, hart, verstand, moed en zichzelf.

The Wiz is exclusief te zien in het Beatrix Theater in Utrecht.

Noot voor de redactie/