Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

10-3-2006

Het Burgerplatform Klimaat en Energie is gisteravond voor het eerst bijeengekomen. 24 Burgers bedenken in het nieuw Burgerplatform van VROM ideeën om energiebebesparing in huizen te stimuleren. De deelnemers kregen een energiemeter waarmee ze thuis hun werkelijke energieverbruik en de kosten daarvan kunnen meten.

VROM heeft van 30 januari tot en met 14 februari 2006 burgers geworven voor het nieuwe Burgerplatform, het derde platform dat VROM organiseert. In de vorige platforms dachten burgers mee over prioriteiten in de handhaving en over leefbaarheid en stedelijke vernieuwing.
Het Burgerplatform Klimaat en energiebesparing denkt mee over maatregelen om huizenbezitters en huurders te motiveren om meer energie te besparen in hun huizen. De Europese Unie wil het energieverbruik in huizen omlaag te brengen.

Energiemeter
De energiemeter geeft aan hoeveel stroom een apparaat gebruikt en hoeveel dat kost. De meter wordt geplaatst tussen het stopcontact en apparaten. De energiemeter meet het werkelijke verbruik, in tegenstelling tot het verbruik dat op apparaten is vermeld. Dat energieverbruik is meestal gebaseerd op gemiddelden.

Programma
De deelnemers gaan nog twee zaterdagen en een avond aan de slag. Op de zaterdagen zijn er excursies die een beeld geven van de energieproblemen in woningen. Op de avondbijeenkomst stellen de deelnemers de adviezen op.

De bijeenkomsten zijn op:

* zaterdag 8 april,

* zaterdag 22 april en

* een dag in juni (2e of 3e week)

Als u op de hoogte wilt blijven van het nieuwe Burgerplatform, volg dan de ontwikkeling via http://www.vrom.nl/burgerplatform

Zie ook


* Dossier Beleid met burgers

* Informatie over de energiemeter van Milieu Centraal