Gemeente Zoetermeer

Gemeenteraad start college-onderhandelingen

Tijdens een eerste openbare bijeenkomst van de gemeenteraad op 9 maart is in Zoetermeer de vorming van een nieuw college van B&W gestart. Burgemeester Waaijer opende de bijeenkomst met alle lijsttrekkers van de in de raad gekozen partijen en hield een inventariserende ronde. Vervolgens werd Rob Janssen (PvdA) als lijsttrekker van de grootste fractie in de raad tot formateur benoemd; zijn partij behaalde op 7 maart 10 raadszetels.

De tweede openbare bijeenkomst zal al op dinsdag 14 maart plaatsvinden in de raadzaal van het Stadhuis.

Tijdens de bijeenkomst in het Stadhuis gingen alle partijen in op de uitslag van de verkiezingen en schetsten zij de betekenis daarvan voor de komende raadsperiode en de vorming van een nieuw college. Allereerst gaven alle partijen aan dat de verkiezingscampagne op een respectvolle manier verlopen was en betreurde iedereen dat de opkomst maar een klein beetje was gestegen t.o.v. 2002.

Bij de inventarisatie van de themas die in de komende jaren centraal zouden moeten staan in het gemeentelijk beleid bleken partijen verschillende accenten te leggen. Bij de kernthemas voor 2006 tot 2010 werden in het bijzonder genoemd (in willekeurige volgorde):


* jeugdbeleid, onderwijs, jongerenhuisvesting, speelvoorzieningen
* betrokkenheid van bewoners bij het gemeentelijk beleid én bij hun buurt en wijk

* economie en werkgelegenheid

* ouderenbeleid, waaronder ouderenhuisvesting en zorg
* versterking van de leefbaarheid in de wijken
* lastendruk

* minimabeleid en armoedebestrijding

* veiligheid

Na de inventarisatie spraken alle fracties hun steun uit voor Rob Janssen als formateur. Hij schetste vervolgens hoe hij zijn werk als formateur gaat inrichten. Een ter vergadering uitgereikte concept-opdracht (bijlage) werd breed ondersteund. Het onderhandelingsproces zal zich weliswaar niet geheel in de openbaarheid afspelen, maar wordt wél steeds met openbare bijeenkomsten en berichtgevingen afgebakend. Niet alleen voor de raad zélf maar zeker óók voor de inwoners moet de vorming van een nieuw college een transparant proces zijn. Het proces moet ook binnen korte tijd resultaat opleveren. Op 20 april zullen de nieuwe wethouders door de raad worden benoemd.

De eerstvolgende openbare bijeenkomst is op 14 maart in de raadzaal. De formateur zal dan de resultaten van zijn individuele gesprekken met de onderhandelaars van de partijen terugkoppelen en zijn plan van aanpak voor het vervolg presenteren. Op die bijeenkomst zal ook een toelichting worden gegeven op het dossier dat door het zittende college is gemaakt t.b.v. de college-onderhandelingen door de gemeentesecretaris. Dit dossier is aan alle nieuwe raadsleden toegezonden.


* Concept opdracht formateur.doc