GroenLinks

Kamervragen over uitzetting Syriër & mogelijke CIA-vlucht

10 maart 2006

GroenLinks stelt schriftelijke vragen over de wijze waarop begin 2005 een man met de Syrische nationaliteit is uitgezet. Op eerder gestelde vragen beantwoordde de ministers dat de Amerikaanse autoriteiten de uitzetting naar Syrië voor hun rekening hadden genomen. Verder wisten de Nederlandse autoriteiten niets meer van de gang van zaken. "Nagegaan is of de transit van betrokkene, zoals gebruikelijk, was aangemeld door de Amerikaanse autoriteiten. Dit bleek niet het geval." A1-M werd "begeleid door twee Amerikaanse functionarissen". Niet zeker is dus wat de Amerikaanse autoriteiten verder met deze Syriër hebben gedaan.

Schriftelijke vragen van het lid Vos (GroenLinks) aan de ministers van Defensie, voor Vreemdelingenzaken en Integratie en van Buitenlandse Zaken over de uitzetting van een Syriër door de Verenigde Staten via Schiphol.


1. Herinnert u zich de eerder gestelde vragen?


2.Heeft u bij de Amerikaanse autoriteiten opheldering gevraagd over het verzuim om de uitzetting van Al-M. aan te melden bij de Nederlandse autoriteiten?


3. Is het vaker voorgekomen dat een uitzetting via de transitzone van Schiphol door de Amerikaanse autoriteiten niet is aangemeld bij de Kmar en de IND? Zo ja, hoe is daarmee omgegaan?


4. Is de klachtenprocedure jegens het Hoofd Doorlaatpost van de Kmar reeds afgerond? Zo ja, kunt u de Kamer op de hoogte stellen van de resultaten hiervan?


5. Is het correct dat Nederland zijn internationale mensenrechtenverplichtingen verzaakt door medewerking te verlenen aan de uitzetting van personen naar derde landen waar zij gevaar lopen te worden gemarteld?


6. Hoe kunt u garanderen dat in de toekomst het recht om asiel aan te vragen in de transitzone van Schiphol beter wordt gewaarborgd?


7. Bent u bereid, gezien de zorgen die ook de Europese Ministers van Buitenlandse Zaken hebben geuit ten aanzien van mogelijke CIA activiteiten op Europees grondgebied, om te onderzoeken wat er met Al-M is gebeurd en waar hij nu verblijft? Zo nee, waarom niet?


8. Wat is het vluchtnummer van het vliegtuig waarin A1-M is vervoerd, en is dit vliegtuig volgens uw informatie wel eens gebruikt door de CIA?

Den Haag, 10 maart 2006