Nederlands Instituut voor Zorg en Welzijn

Eenderde van Nederland doet mee aan Landelijk Dementieprogramma (LDP)

LDP zorgt voor structureel betere zorg aan mensen met dementie

Utrecht, 10 maart 2006 Vorige week zijn weer vijftien nieuwe regios gestart met het Landelijk Dementieprogramma. In totaal doen er nu zesentwintig regios mee aan dit programma dat de dienstverlening aan mensen met dementie moet verbeteren. Projectmedewerker Jeroen Schumacher van het Nederlands Instituut voor Zorg en Welzijn / NIZW: Met deze zesentwintig regios bestrijkt dit verbeterprogramma ruim eenderde van Nederland. Dat betekent dat ruim vijftigduizend mensen met dementie in Nederland en hun mantelzorgers binnen nu en een jaar moeten merken dat de zorg verbetert. Het NIZW voert het Landelijk Dementieprogramma uit samen met Alzheimer Nederland en het Kwaliteitsinstituut voor de Gezondheidszorg CBO. Het LDP is onderdeel van Zorg voor Beter.

Derde tranche
Teams uit vijftien regios kwamen op 2 maart jl. bij elkaar in Utrecht. Hun doel: het verbeteren van de dementiezorg in de eigen regio. De teams kwamen uit alle delen van het land: Midden-Gelderland, Den Bosch e.o., Midden-Kennemerland, Midden Limburg, t Gooi, Helmond e.o., Oosterhout e.o., Oosterscheldegebied, Rotterdam Centrum, Noord en Zuid, Utrecht e.o., West-Achterhoek, Zuid-Oost Brabant en Zutphen e.o. De teams bleken heel ambitieus over de verbeterpotentie in hun eigen regio. Julie Meerveld van Alzheimer Nederland is erg blij met deze ambities: Want te vaak krijgen mensen met dementie en hun familie nog te horen: Gewoon ouderdom, mevrouw. Niets aan te doen. En missen zij ondersteuning en begeleiding. Het was een feestelijke en instructieve start. De teams bogen zich over de vraag: Hoe werken we samen met de vrijwilligers van de lokale afdeling van Alzheimer Nederland en hoe gebruiken we de input van de cliëntenpanels in onze plannen? Verder was er aandacht voor het demografisch prognosemodel voor dementie van TNO.

Landelijk Dementieprogramma
In het Landelijk Dementieprogramma werken aanbieders van wonen, welzijn en zorg samen zodat zij cliënten en mantelzorgers de hulp kunnen bieden waar zij de meeste baat bij hebben. Deelnemers aan het LDP maken samen een regionaal verbeterprogramma. Belangrijke input voor het verbeterprogramma komt uit de cliëntenpanels van de lokale afdelingen van Alzheimer Nederland. Aan de hand hiervan stellen regionale aanbieders verbeteracties en projectplannen vast, die zij vervolgens uitvoeren. Meer informatie over het LDP is te vinden op de website www.dementieprogramma.nl. Geïnteresseerden kunnen ook contact opnemen: e-mail dementieprogramma@zorgvoorbeter.nl, telefoon: (030) 230 63 23.

Zorg voor Beter
Het Landelijk Dementieprogramma maakt deel uit van Zorg voor Beter. Zorg voor Beter geeft de komende jaren een extra kwaliteitsimpuls aan de thuiszorg, ouderenzorg en gehandicaptenzorg. Dit gebeurt op initiatief van het ministerie van VWS, in samenspraak met de brancheorganisaties, beroepsverenigingen en cliëntenorganisaties. ZonMw en NIZW zijn verantwoordelijk voor de uitvoering. Zorg voor Beter bestaat onder meer uit de Verbetertrajecten, het Landelijk Dementieprogramma en het Steunpunt verpleeghuiszorg. Meer informatie is te vinden op www.zorgvoorbeter.nl.

NIZW
Postbus 19152
3501 DD Utrecht
(030) 230 63 11

NIZW-centra:
Jeugd
Sociaal Beleid
Zorg
International Centre
2ZW informatiecentrum
Beroepsontwikkeling