Fontys


Verloskundigen klaar voor moeilijke echografie

Als eersten in Nederland hebben vandaag in Nijmegen 27 verloskundigen een certificaat ontvangen ter afsluiting van de post-hbo cursus Echografie. De cursus werd verzorgd door de opleiding Medisch Beeldvormende en Radiotherapeutische Technieken (MBRT) van Fontys Paramedische Hogeschool.
vrijdag 10 maart 2006 door
Zwangere vrouwen hadden recht op een echo bij elf of twaalf weken. Vanaf 1 januari dit jaar wordt ook een tweede echo bij twintig weken zwangerschap vergoed. Zo'n tweede echo moet volgens zeer uitgebreide richtlijnen uitgevoerd worden en tot nu toe kon dat alleen in ziekenhuizen. De post-hbo cursus Echografie van de opleiding MBRT van Fontys Paramedische Hogeschool stelt verloskundigen in staat die ingewikkelde echografie zelf uit te voeren. De nu gecertificeerde verloskundigen gaan in Nijmegen en omgeving echocentra opzetten om hun eigen zwangeren te echoën, zodat die daarvoor niet naar het ziekenhuis moeten.

Het is de bedoeling dat de komende tijd nog ruim tweehonderd verloskundigen de cursus zullen volgen.

In april wordt in Bilthoven dezelfde cursus aangeboden. De cursusduur bedraagt ongeveer acht maanden. De post hbo-cursus Echografie van Fontys Paramedische Hogeschool is tot nu toe als enige in Nederland erkend door de beroepsvereniging van verloskundigen.