Smith& jones

Curaçao negatief over sturen 20 verslaafde Antillianen

Het in een eerder persbericht aangegeven plan van Smith & Jones Addiction Consultants om twintig in Nederland uitbehandelde drugsverslaafden na hun detoxificatie terug naar de Antillen te sturen, is in Curaçao zeer negatief ontvangen. De minister van Volksgezondheid van de Antillen noemde het initiatief zelfs een 'verkapte vorm van uitzetting'.

Smith & Jones een particuliere verslavingsinstelling in Nederland heeft in eerdere berichten voorgesteld om rond september 20 Antilliaanse drugsverslaafden na hun detoxificatie in Nederland terug naar Curaçao te sturen, zodat zij in een eigen bekende omgeving onder professionele begeleiding een nieuw bestaan kunnen opbouwen. Zij zouden pas naar de Antillen gaan wanneer zij in Nederland onder begeleiding van artsen succesvol van de drugs zijn afgekickt.
Het nieuws werd niet positief ontvangen in Curaçao. De Antilliaanse minister van Volksgezondheid Joan Theodora-Brewster reageerde verbolgen in het Antilliaans Dagblad. Zij noemt het een verkapte uitzetting van Antillianen die in Nederland ongewenst zijn. In ieder geval zit ze niet te wachten op de extra risico's die deze groep met zich meebrengen. Keith Bakker, de directeur van Smith & Jones, werd op de Antillen zelfs vergeleken met minister Rita Verdonk.

Bakker begrijpt de reacties uit de Antillen wel: 'Het project dat in September 2006 zou gaan plaatsvinden is een privé-initiatief van Smith & Jones en een aantal sponsoren.' Bakker: 'Het is geen initiatief van de overheid maar vanuit een particuliere instelling. Wij zijn geen overheidsinstantie die de Antillianen wil uitzetten, maar wij willen de verslaafde uitbehandelde Antillianen helpen op een manier die niet eerder in Nederland is geprobeerd. In Nederland hebben zij vaak geen mogelijkheden om een goed leven op te bouwen; ze vallen hier snel terug in oude patronen.'

Volgende maand reizen een aantal medewerkers van Smith & Jones Addiction Consultants naar Curaçao om de mensen en instanties verdere uitleg te geven over de precieze bedoelingen van Smith & Jones.