Openbaar Ministerie

26 Verdachten grootschalige fraude op zitting

Den Haag, 10 maart 2006

Aanstaande maandag 13 maart beginnen de terechtzittingen van 26 personen die worden verdacht deel uit te maken van een internationale criminele organisatie die zich op grote schaal bezig hield met het invoeren en uitgeven van vals geld en valse reisdocumenten.

De personen die de komende weken terecht staan worden er van verdacht dat zij in de periode van 23 september 2004 tot en met 7 juni 2005 vanuit Bulgarije honderden valse reisdocumenten en valse geldbiljetten invoerden in Nederland en distribueerden onder meerdere afnemers in Nederland. De valse geldbiljetten hadden een totale waarde van ongeveer een half miljoen euro. De afnemers stortten de biljetten in multifunctionele geldautomaten waarmee zowel geld kan worden opgenomen als gestort. De automaten merkten dat er iets met de biljetten aan de hand was en legden ze apart. Daarom is er geen vals geld in omloop gekomen. Het geld werd wel direct op de rekeningen bijgeschreven van personen die voor een vergoeding hun bankpas en bankrekening ter beschikking hadden gesteld aan de organisatie. Die bedragen werden vervolgens door de verdachten opgenomen door echte biljetten te pinnen. Op 7 juni 2005 werden tijdens doorzoekingen in acht woningen in Den Haag dertien verdachten aangehouden en onder andere 550 valse blanco paspoorten en een hoeveelheid vals geld in beslag genomen. Daarna hield het Bureau Bovenregionale Recherche Haaglanden/Hollands Midden op 14 juni nog vijf verdachten aan in vijf woningen in Rotterdam en Nieuwerkerk aan den IJssel. Het onderzoek, dat werd ondersteund door Europol en de Bulgaarse autoriteiten, leidde in de maanden daarna nog tot 22 aanhoudingen in binnen- en buitenland.

De zaken van 26 verdachten worden inhoudelijk behandeld door de meervoudige kamer van de rechtbank Den Haag zitting houdende te Almelo. Bij deze rechtbank zijn de zittingen ingepland van 13 maart 2006 tot en met 31 maart 2006. De overige 14 verdachten zullen zich op een later tijdstip moeten verantwoorden voor de rechtbank.