Voedingcentrum


Veel verborgen suikers in producten

9 maart 2006

Ons lichaam kan suiker als energiebron goed gebruiken. Echter, overdaad schaadt. Door meer energie in te nemen dan te verbranden worden we te dik. Een groot deel van de suiker die we dagelijks binnenkrijgen sluipt ongemerkt naar binnen. Het zit vooral verborgen in kant-en-klare producten als ontbijtgranen, frisdranken en toetjes. Het Voedingscentrum adviseert om goed op de verpakking te kijken hoeveel suiker een product bevat om te voorkomen dat onbewust meer suiker dan gewenst wordt gegeten.

Â

Ongeveer de helft van alle suiker die we binnenkrijgen zit van nature in ons voedsel, bijvoorbeeld in fruit en aardappels. De andere helft voegt de consument of fabrikant toe.
De Consumentenbond heeft uitgerekend hoeveel suiker aan producten is toegevoegd, met als maat het standaard suikerklontje. Frisdranken tikken het hardst aan, maar ook kant en klaar maaltijden kunnen veel suiker bevatten. De Consumentenbond roept fabrikanten op om duidelijk op het etiket aan te geven hoeveel suiker een product bevat.

Hoe herken ik suiker

Als er suiker aan een product is toegevoegd, staat dit op de verpakking. In de lijst met ingrediënten wordt suiker aangeduid als suiker, sacharose, rietsuiker of bietsuiker. Kristalsuiker bestaat voor honderd procent uit sacharose. Ook basterdsuiker, rietsuiker, honing en stroop bestaan voor een groot deel uit suiker. In volgorde van hoeveelheid staan de bestanddelen van het product op de verpakking aangegeven. Dus wanneer suiker vooraan staat betekent dit dat een groot deel van het product uit suiker bestaat.

Ruimte voor een extraatje?

Hoeveel calorieën je precies nodig hebt, is afhankelijk van leeftijd, geslacht, gewicht, gezondheid en hoeveel en hoe intensief je beweegt. De meeste volwassen mannen hebben genoeg aan 2500 kilocalorieën per dag en de meeste vrouwen aan 2000. Bij een gezond voedingspatroon betekent dit dat er voor de dames 300 calorieën overblijven voor extraatjes en tussendoortjes en voor de heren 500. Met de Caloriechecker kan je controleren hoeveel calorieën een product bevat en of je een goed eetpatroon hebt.