Universiteit van Tilburg 10 maart 2006

Ondertekening Pieter van Vollenhoven-leerstoel


1 op de 3 slachtoffers ontevreden over politiebejegening bij aangifte

Dertig procent van de Nederlanders is ontevreden over de bejegening door de politie bij het doen van aangifte . Dat meldde professor Jan van Dijk bij de bijeenkomst ter instelling van de Pieter van Vollenhoven-leerstoel in Victimology, human security and safety op 10 maart 2006 in Tilburg.

Sinds 1989 worden vanuit Nederland internationale slachtofferenquêtes gehouden onder leiding van professor Jan van Dijk. De enquêtes zijn inmiddels één of meer keren uitgevoerd in tachtig landen. De laatste rondes vonden plaats in 2000 en 2005. Uit deze enquêtes blijkt dat per jaar mondiaal gezien één op de vier stadsbewoners slachtoffer wordt van enigerlei misdrijf (bijv. inbraak, geweld of beroving). Van de slachtoffers die aangifte hebben gedaan bij de politie is globaal bezien meer dan de helft ontevreden met de bejegening door de politie. In Nederland is dat dertig procent. De overgrote meerderheid van alle slachtoffers zou graag hulp ontvangen bij het verwerken van de gevolgen van het misdrijf. In werkelijkheid ontvangt mondiaal nog geen vier procent enige steun. Positieve uitschieters zijn het Verenigd Koninkrijk met twintig procent hulpontvangers onder de slachtoffers en België, Oostenrijk, Zweden en Nederland met ongeveer tien procent. 'Met de hulpverlening aan slachtoffers van misdrijven is nog een wereld te winnen', aldus professor Jan van Dijk tijdens de officiële instelling van de professor Pieter van Vollenhoven te Tilburg.

Veiligheid

Op de bijeenkomst werd het contract getekend voor de vestiging van de Pieter van Vollenhoven-leerstoel voor vijf jaar. De voorzitter van de Universiteit, Dhr. Hein van Oorschot, noemde de instelling van de leerstoel en de benoeming van professor Jan van Dijk een welkome versterking van het onlangs opgerichte Internationale Instituut voor Victimologie Tilburg (INTERVICT).
De heer Pieter van Vollenhoven lichtte in een korte speech toe dat het Fonds Slachtofferhulp hoopt door middel van deze leerstoel een impuls te geven aan innovaties op het gebied van de slachtofferhulp. Hij sprak de hoop uit dat de leerstoelhouder in zijn studies mede aandacht zou gaan besteden aan slachtoffers van verkeersongelukken en rampen naast die van misdrijven. Professor van Dijk sprak zijn erkentelijk uit voor de ondersteuning van de leerstoel door het Fonds. De vernoeming naar Pieter van Vollenhoven geeft een bijzonder cachet aan de leerstoel wegens diens jarenlange algemeen gewaardeerde inzet voor Slachtofferhulp Nederland. In antwoord op de door de Heer van Vollenhoven uitgesproken verwachting gaf de hoogleraar aan dat criminaliteit in zijn visie slechts één van de universele bedreigingen vormt van de menselijke veiligheid. Andere bedreigingen zijn bijvoorbeeld terrorisme, verkeers- en natuurrampen. Om die reden luidt de officiële leeropdracht van de leerstoel ook 'Victimology, human security and safety'. Deze uitbreiding sluit goed aan bij de groeiende internationale belangstelling onder onderzoekers en diplomaten voor het concept human security.

Noot voor de pers
De ondertekening van het contract voor de Pieter van Vollenhoven-leerstoel heeft plaatsgevonden op vrijdag 10 maart in Tilburg, zie ook eerder persbericht van 1 maart 2006 www.uvt.nl/persberichten . Meer informatie over INTERVICT: www.tilburguniversity.nl/intervict . Hier vindt u ook de volledige speech zoals vanmiddag uitgesproken door professor van Dijk. Meer informatie over het Fonds Slachtofferhulp, zie: www.fondsslachtofferhulp.nl . Professor Jan van Dijk is bereikbaar via tel: 013 466 3522, e-mail: jan.vandijk@uvt.nl . Persberichten van de UvT vindt u op www.uvt.nl/persberichten.

UvT Persbericht