Gemeente Bladel


Actie buurtpreventie in de buurt Mabo

Op 3 maart vond in het kader van inbraakpreventie een actie plaats in de buurt Mabo in Bladel. De gemeente, de politie en de buurtcoördinator werkten samen om de buurt te wijzen op inbraakgevoeligheid. Er werd een bezoek gebracht aan woningen aan de Marktstraat, de Bongerd (achterzijde) en de Boskant (achterzijde).

Wat de actie opleverde

Ø Eén woning kon tijdens de actie ongestoord bezocht worden. De bewoners waren niet thuis en hadden de deur niet afgesloten. De eigenaar kwam nog even terug, omdat hij nog iets op moest halen in zijn huis. In die tijd stond de auto met een draaiende motor op straat. Behalve dat het gehele huis onbeheerd was achtergelaten, kon ook de auto dus nog weggehaald worden.

Ø Verder bleek bij veel huizen zowel de garagedeur als de poort niet afgesloten. In totaal stonden er maar liefst 13 fietsen en twee aanhangwagens op onafgesloten erven of in onafgesloten bergingen en garages.

Ø Ook stond een aantal personenauto's niet afgesloten aan de straat.

Ø Bewoners keken in de meeste gevallen tv, terwijl ongestoord een bezoek kon worden gebracht in en rondom het huis.

Door de Brabantse gemoedelijkheid staan poorten en deuren vaak open. Het bezoek komt immers achterom. Maar ook ongenode gasten kunnen dan een bezoek brengen.

Het buurtpreventieteam sprak de betrokkenen aan op hun gedrag en de mogelijke gevolgen daarvan.

Ook werd een formulier met bruikbare tips verstrekt. De actie werd als positief ervaren, met veel leermomenten.

Buurtpreventieteam MABO,

Marcel Sol - Buurtcoördinator.

---