Gemeente Wormerland


Uitnodiging PvdA inzake collegebesprekingen

10 maart 2006

Gemeenteraadsfractie PvdA Wormerland

1531 VE Wormer

Aan de lijsttrekkers van de op 7 maart 2006
in de gemeenteraad van Wormerland
gekozen partijen.

Wormer, 10 maart 2006

Beste collega's,

Naar goed gebruik wil de fractie van de Partij van de Arbeid, op grond van het feit dat zij op 7 maart de grootste partij is geworden, het initiatief nemen voor de gesprekken die moeten leiden tot de vorming van een nieuw collegeprogramma en nieuw college van B&W.

Wij willen hierin spoed betrachten, zodat er zo snel mogelijk helderheid ontstaat en het "politieke bedrijf" zo snel mogelijk weer optimaal kan functioneren.

De Partij van de Arbeid wil streven naar een college dat wordt gesteund door een brede basis in de gemeenteraad.

Gezien het al overvolle programma voor de komende week, kiezen wij er voor om de eerste fase schriftelijk en in openbaarheid te voeren.

Hieronder formuleren wij een aantal vragen met aan alle partijen het verzoek om deze schriftelijk te beantwoorden. Op basis van de ontvangen antwoorden willen wij op woensdag 15 maart met alle partijen afzonderlijk een gesprek voeren om aan het eind van die besprekingen te proberen tot de vaststelling te komen met welke partijen in eerste instantie de college-besprekingen zullen worden gevoerd.

De vragen die aan u worden voorgelegd zullen ook door de fractie van de PvdA worden beantwoord en deze zullen ook ter kennis worden gebracht van de overige partijen. Iedere partij kan dus voor de bespreking op 15 maart kennis nemen van de door de andere partijen gegeven antwoorden.

De PvdA wil bij de college-besprekingen zoveel mogelijk openheid betrachten. Dat wil niet zeggen dat op voorhand alle gesprekken openbaar zullen zijn. Daarover zal met de gesprekspartners afspraken moeten worden gemaakt. Deze brief en de daarop ontvangen antwoorden willen wij wel op onze website plaatsen en we zouden het op prijs stellen als deze ook op de gemeentelijke site zouden worden geplaatst.

Wij hebben Henk Stuurman, bestuurslid van de PvdA en onze kandidaat-wethouder, gevraagd de onderhandelingsgesprekken als voorzitter te leiden.

Het college-programma willen wij opstellen volgens het stramien van het raadsprogramma zoals dit het afgelopen jaar door de raad is vastgesteld.

Naast het maken van een college-programma door de daarbij betrokken partijen, willen wij tijdens de besprekingen ook komen tot een voorstel voor een raadsagenda voor de komende periode en een voorstel voor de werkwijze van de gemeenteraad.

Bij deze laatste twee onderwerpen gaat het om voorstellen die ter besluitvorming aan de gemeenteraad moeten worden voorgelegd. Bij de ontwikkeling daarvan zullen dus ook alle partijen worden betrokken.

De vragen die wij op dit moment aan u voor willen leggen zijn:


* Hoe wordt door uw partij de uitslag van de op 7 maart gehouden verkiezingen beoordeeld en welke conclusies verbindt u daaraan voor uw partij en mogelijke deelname aan het college?


* Welke wensen en ideeën leven er in uw partij ten aanzien van het te vormen college? Heeft u voorkeur voor partijen om mee samen te werken of sluit u partijen uit?


* Als u wilt deelnemen aan het college van B&W, wie is dan uw kandidaat-wethouder?


* Stel dat het verkiezingsprogramma van de PvdA de basis zou zijn voor het nieuw te schrijven college-programma, waar ziet u dan verschillen ten aanzien van uw eigen programma en welke punten zou u zelf daaraan willen toevoegen? (Voor zover u het verkiezingsprogramma van de PvdA nog niet heeft, is deze te verkrijgen bij ondergetekende of te downloaden op www.pvdawormerland.nl.)


* Over welke onderwerpen wil uw partij in ieder geval in het college-programma afspraken maken?


* Welke onderwerpen wil uw partij op de raadsagenda voor de komende 4 jaar plaatsen?


* Als de door de vorige raad gehouden evaluatie als uitgangspunt wordt genomen, welke wensen leven er dan bij uw partij ten aanzien van de door de nieuwe raad te hanteren werkwijze.

Wij zouden graag op zondag 12 maart over uw antwoorden willen beschikken, zodat wij maandag alle partijen voor een gesprek kunnen uitnodigen. Daarom vragen wij u ook de avond van woensdag 15 maart voor college-besprekingen beschikbaar te houden.

In afwachting van een spoedige reactie,

Namens de fractie van de PvdA,

Arthur van Haarlem

Cc: Dhr. P. Tange, Burgemeester
Mw. M. van den Hende, Gemeentesecretaris Mw. I. Vrolijk, Raadsgriffier