Ministerie van Verkeer en Waterstaat

Lucht wordt schoner; bouwprojecten kunnen doorgaan

Bouwplannen kunnen door het wetsvoorstel Luchtkwaliteit doorgaan, omdat de lucht schoner wordt. Het kabinet heeft vrijdag ingestemd met dit wetsvoorstel van staatssecretaris Van Geel (VROM).

De aanpak van de wet zal de luchtkwaliteit verder verbeteren, en er zo voor zorgen dat er steeds minder mensen bloot staan aan schadelijke luchtverontreiniging. Het overschrijdingsgebied is in 2010 met de huidige maatregelen 75 procent kleiner. In 2015 zit nog vijf procent van het huidige overschrijdingsgebied boven de norm. Dat geeft ruimte voor bouwplannen.

Kern van de wet is de zogeheten programma-aanpak; het Nationaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit. Het Rijk neemt een reeks aan maatregelen om de luchtkwaliteit in Nederland te verbeteren. Daarnaast geven ook andere overheden aan wat zij precies doen om de normen voor luchtkwaliteit zo snel mogelijk te halen. Nieuwe projecten die de luchtkwaliteit plaatselijk verslechteren, kunnen daardoor toch doorgaan, omdat is aangegeven welk pakket aan maatregelen er tegenover staat om deze verslechtering ruimschoots te compenseren.

Meer dan 95 procent van de projecten kunnen al doorgaan zonder dat luchtkwaliteit een belemmering is voor het besluiten over of uitvoeren van dit project. Het gaat om projecten die de luchtkwaliteit niet of nauwelijks verslechteren (tot 3 procent extra uitstoot), ook al komen ze in zogeheten overschrijdingsgebieden; het wordt voor Nederland namelijk niet moeilijker om de norm te halen. Zo kunnen woningbouwprojecten tot tweeduizend woningen gewoon doorgaan. Ook zullen de meeste spitsstroken aangelegd kunnen worden. Het betekent overigens niet dat luchtkwaliteit helemaal geen rol speelt bij dergelijke projecten. Bij een goede ruimtelijke ordening wegen gezondheidseffecten voor bewoners immers mee. Bovendien worden de milieu-effecten van alle projecten tezamen in het Nationaal Samenwerkingsprogramma meegenomen.

Naast deze 95 procent, zijn er nog de projecten die wél bijdragen aan verslechtering van de lucht. Dan speelt luchtkwaliteit dus wel mee. Het gaat daarbij juist om de grotere projecten, die van groot belang zijn voor de economische ontwikkeling van Nederland. Het kabinet streeft ernaar dat die projecten doorgaan. Er moet dan een pakket aan maatregelen tegenover staan, waarvoor alle overheden zich maximaal zullen inzetten. Spelregels daarbij zijn dat het overschrijdingsgebied in Nederland zo snel mogelijk afneemt en dat er, door alles wat Nederland doet om de luchtkwaliteit te verbeteren, steeds minder mensen blootstaan aan schadelijke luchtverontreiniging. Op deze manier is geborgd dat gebieden waar de lucht schoon is, de lucht ook schoon blijft.

Het kabinet pakt luchtverontreiniging op verschillende fronten aan, en doet er zo het maximale aan om de luchtkwaliteit te verbeteren. Naast dit wetsvoorstel, trekt het kabinet tot 2015 ten minste 900 miljoen euro uit voor maatregelen zoals roetfilters, schoner lokaal vervoer en wil het er bijvoorbeeld voor zorgen dat er sneller euro 4/5-vrachtauto's en bussen de weg op kunnen. Verder moet er veel in Europa worden geregeld. Zo wil Nederland dat er in Europa scherpere emissie-eisen worden gesteld aan voertuigen.