Ministerie van Verkeer en Waterstaat

Kustwacht nieuwe stijl

De Kustwacht gaat een nieuwe koers varen. Dit heeft het kabinet vrijdag in de ministerraad besloten. De Kustwacht gaat opereren als een spin in het web bij het bewaken van een veilige Noordzee en daarmee ook ons land. Zij krijgt daarbij direct de regie over de verschillende acties die worden uitgevoerd. Door de nieuwe manier van werken kunnen middelen effectiever en efficiënter ingezet worden. De Kustwacht nieuwe stijl gaat opereren onder de naam Kustwacht Nederland.

In de huidige situatie bepalen de diverse handhavings- en hulpverleningsdiensten zelf wanneer ze ergens op af gaan. Het betrof hier een samenwerkingsverband tussen kustwacht en de diverse handhavings- en hulpverleningsdiensten. Met de organisatie nieuwe stijl krijgt de kustwacht de regie over de acties die worden gevoerd op de Noordzee. De kustwacht krijgt nu zelf alle middelen ter beschikking, zoals schepen en vliegtuigen en bepaalt zelf wanneer deze worden ingezet. Deze inzet wordt aangestuurd vanuit het Kustwachtcentrum in de marinehaven te Den Helder. Ook worden medewerkers van de verschillende dienstverleners voor 3-5 jaar geplaatst bij de Kustwacht en krijgen zij een Kustwachtopleiding.

De minister van Verkeer en Waterstaat blijft coördinerend minister voor Noordzee-aangelegenheden en bundelt de aansturing van de Kustwacht vanuit de verschillende departementen. De minister van Defensie krijgt het beheer van de Kustwacht en is daarmee verantwoordelijk voor de inzet van alle materiële zaken en middelen op zee, zoals de schepen en vliegtuigen. De aansturing van alle handhavingstaken is onder verantwoordelijkheid van de minister van Justitie. De officier van Justitie vertegenwoordigt de Permanente Kontactgroep Handhaving Noordzee waarin naast het Openbaar Ministerie de handhavingsdiensten van de andere departementen zitten: directie Noordzee van Rijkswaterstaat, de inspectie van Verkeer en Waterstaat, het KLPD, de Algemene Inspectie Dienst, Douane en Koninklijke Marechaussee.

Verder hebben de ministeries van V&W, Financiën en LNV besloten te onderzoeken of op korte termijn een tentatief businessplan kan worden opgesteld voor de oprichting van een civiele rijksbrede rederij. De formele start van de Kustwacht Nederland wordt 1 januari 2007. Dat jaar worden de begroting en het activiteitenplan op de nieuwe leest geschoeid. Dat laat echter onverlet dat de Kustwacht nieuwe stijl al van start gaat in het voorjaar van 2006.