Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport
Persbericht ministerraad
10 maart 2006

Aanpassing Zorgtoeslag

De ministerraad heeft op voorstel van minister Hoogervorst van Volksgezondheid, Welzijn en Sport ingestemd met een aanpassing van de zorgtoeslag. De zorgtoeslag wordt dit jaar niet verlaagd, ook al is de gemiddelde premie lager uitgevallen dan geraamd in de Macro Economische Verkenning. In plaats van de geschatte 1.106 euro komt de nominale premie dit jaar uit op 1.060 euro. De koopkracht van een eenpersoonshuishouden neemt hierdoor met 46 euro toe en die van een meerpersoonshuishouden met 92 euro.

Het kabinet heeft besloten om een wetsvoorstel in te dienen bij de Tweede Kamer waarin staat dat de hoogte van de zorgtoeslag niet wordt aangepast. Naast koopkrachtverbetering, zorgt deze wetswijziging ook voor meer rust voor de burger en uitvoerende instanties, zoals de belastingdienst.

De afwijking tussen de raming bij de Macro Economische Verkenning en de werkelijke premie van het Centraal Economisch Plan bleek groter te zijn dan 25 euro. In de wet op de zorgtoeslag staat dat de hoogte van de toeslag wordt aangepast als de standaardpremie berekend op basis van de werkelijke premies meer dan 25 euro afwijkt van de eerdere raming.

Het kabinet heeft verder besloten om in de toekomst de zorgtoeslag slechts één keer per jaar vast te stellen op basis van feitelijke informatie over de gemiddelde premie in plaats van de geschatte premie.

RVD, 10.03.2006