Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer
Persbericht ministerraad
10 maart 2006

Kabinet stemt in met Nationaal Programma Adaptatie Ruimte en Klimaat

De ministerraad heeft op voorstel van minister Dekker van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer ingestemd met het Nationaal Programma Adaptatie Ruimte en Klimaat (ARK). Het uiteindelijk doel van het programma ARK is het klimaatbestendig maken van de ruimtelijke inrichting van Nederland. Het gaat daarbij om thema's als waterbeheer en veiligheid, transport, electriciteitsvoorziening, natuurbeheer en volksgezondheid. Het kabinet verbreedt hiermee haar klimaatbeleid: parallel aan de versterkte inspanningen om de emissies van broeikasgassen fors te beperken, wordt nu ook ingezet op aanpassing aan de gevolgen van klimaatverandering.

Met het opstellen van het programma ARK komt het Rijk tegemoet aan de oproep van de Eerste Kamer bij de behandeling van de Nota's Ruimte, Vitaal Platteland, Mobiliteit en Pieken in de Delta om bij investerings- en beleidsbeslissingen nadrukkelijker lange termijn ontwikkelingen als klimaatverandering mee te nemen. Kernvragen die in het programma moeten worden beantwoord, zijn onder meer 'wat de aard en de omvang is van reeds waarneembare en te verwachten effecten van klimaatveranderingen voor verschillende sectoren' en 'met welke adaptatiemaatregelen die effecten op kosteneffectieve wijze opgevangen kunnen worden'.

ARK is een programma voor en door verschillende partijen (Rijk, provincies, gemeenten, bedrijven, wetenschap, maatschappelijke organisaties), waarbij het Rijk de regie voert. Het is opgesteld door een programmateam van de ministeries van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer, Verkeer en Waterstaat, Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, Economische Zaken en Algemene Zaken in nauwe samenwerking met de kennisinstellingen op dit gebied.

RVD, 10.03.2006