Ministerie van Justitie

Persbericht

Rapportage vreemdelingenketen: daling aanvragen gezinsvorming met 25% 10 maart 2006
De ministerraad heeft op voorstel van minister Verdonk voor Vreemdelingenzaken en Integratie ingestemd met toezending aan de Tweede Kamer van de rapportage Vreemdelingenketen (september - december 2005). Het aantal aanvragen voor een machtiging tot voorlopig verblijf (MVV) met een aan gezinsvorming gerelateerd verblijfsdoel is in 2005 met 25 procent gedaald. Het totaal aantal MVV-aanvragen bleef ongeveer gelijk. De voorraad MVV-aanvragen in eerste aanleg is in de rapportageperiode met 18 procent gedaald. Door de verhoogde productie bij de IND kon de voorraad, ondanks een hoger aanbod, deels worden weggewerkt.

Het aantal ingediende asielaanvragen is in de rapportageperiode hoger uitgevallen dan voorzien. Ten opzichte van 2004 is het aantal ingediende asielaanvragen in 2005 gestegen van 9.782 naar 12.347. Oorzaken zijn onder meer de tijdelijke toename van tweede of volgende asielaanvragen van vreemdelingen met de Somalische nationaliteit en een toename in eerste aanvragen van vreemdelingen uit Irak. Deze ontwikkelingen leggen meer druk op de bezetting van de tijdelijke noodvoorziening en de wachttijd op het aanmeldcentrum. Inmiddels zijn maatregelen genomen voor zowel het reduceren van de instroom als het verhogen van de capaciteit.

Voorts blijkt uit de rapportage dat de totale bezetting van de centrale opvang in 2005 met 29 procent (11.928 personen) is gedaald. Op 1 januari 2006 verbleven 28.732 personen in de centrale opvang. Het aantal personen dat langer dan vier jaar in de opvang verbleef daalde met 8 procent tot 17.619. Verder werd in 2005 het nieuwe opvangmodel geïmplementeerd. In een AZC Terugkeer worden asielzoekers opgevangen vanaf het moment dat zij een eerste negatieve beschikking hebben ontvangen. Het verblijf is daar gericht op het organiseren van de terugkeer. In een AZC Oriëntatie en Inburgering verblijven vergunninghouders en asielzoekers die nog in afwachting zijn van een eerste beslissing op hun asielaanvraag. Het ontwikkelen van zelfredzaamheid en de confrontatie met de realiteit van de onzekere toekomst staan centraal. Met de implementatie is voldaan aan de afspraken in de Terugkeernota.

Bij de huisvesting voor vergunninghouders hebben de achterlopende gemeenten in toenemende mate hun achterstanden ingelopen. Ondanks het nauwgezette toezicht moesten er op 1 januari 2006 nog 1.766 huisvestingsplaatsen worden geleverd. De gemiddelde uitplaatsingstermijn van vergunninghouders uit de centrale opvang is teruggedrongen tot 170 dagen. Daarmee wordt voldaan aan de streeftermijn van zes maanden.

De rechtbanken hebben het afgelopen jaar de voorraden aanzienlijk zien slinken. De voorraad van nog te behandelen beroepen in reguliere procedures is in vergelijking met in 2005 gedaald met 34 procent. De voorraad van nog te behandelen beroepen in asielprocedures is in vergelijking met 1 januari 2005 gedaald met 56 procent.