Provincie Overijssel

âDynamiek Twente van belang voor heel Nederlandâ

âTwente is een ontzettend levendige regio met ontzettend veel kansen; wel een regio die af en toe een duwtje nodig heeft.â Met die woorden gaf minister Karla Peijs donderdag de profilering van Twente als internationale topregio, publiekelijk een steuntje in de rug. âAls ik dat bewuste duwtje kan geven, dan ben ik daar graag toe bereid.â De minister was een van de hoofdgasten bij het Europa-diner in Lattrop. Hieraan namen vertegenwoordigers deel van bedrijven, overheden en kennisinstellingen uit Twente, Noordrijn- Westfalen, Nedersaksen en Polen.

Tijdens dit diner werden de afspraken bevestigd voor een intensievere grensoverschrijdende samenwerking tussen talrijke regionale partijen. Twente wordt door velen gezien als een regio (citaat minister Peijs) âmet een dynamiek die heel belangrijk is voor Nederland. Daar zouden andere regioâs best wat van kunnen gebruiken. In Den Haag vinden wij Twente heel erg belangrijk.â Zie ook het interview met de minister.

Gastheer mr. Geert Jansen, Commissaris van de koningin in Overijssel, was erg tevreden over de gemaakte afspraken. Op initiatief van de provincie gaat de regio zelf een aantal concrete acties ontwikkelen op drie gebieden. Dat is op het gebied van economie & innovatie (onder leiding van dr. Flierman (UT); voor ruimtelijke ontwikkeling en infrastructuur (onder leiding van burgemeester Kerckhaert van Hengelo) en voor de internationale profilering van Twente (onder leiding van de heer Gregorowitsch van de KvK Veluwe en Twente). De afspraken staan in een uitvoeringsagenda. Lees de agenda met gemaakte afspraken.


* De namen op deze agenda zijn van: * Abbenhues: gedeputeerde Abbenhues, Overijssel; * Cdk Jansen: Commissaris van de Koningin Jansen, Overijssel; * Den Oudsten: burgemeester van Enschede, voorzitter Regio Twente, lid Innovatieplatform; * Gregorowitsch: Kamer van Koophandel Veluwe en Twente; * Kerckhaert: burgemeester van Hengelo, voorzitter Netwerkstad Twente;* Krebs: Euregio; * Willeme: voorzitter Euregio.

Acties worden ontwikkeld zoveel mogelijk samen met de Duitse partners. Met name op het terrein van economie en innovatie (het bedrijfsleven; het wetenschappelijk en hoger onderwijs) is lastig de juiste partners te vinden. Er zijn nog veel belemmeringen. âOok hier in Twente richten mensen de blik voornamelijk op het westenâ meent de CdK. âIn de loop van de jaren zijn de grensregioâs wat teveel met de rug naar elkaar gaan staan. Nu blijkt dat Twente zich niet alleen op de Randstad maar ook op het oosten moeten richten, omdat dit veel nieuwe kansen biedt.â Bekijk het interview hierover.

Commissaris van de Koningin Jansen ook ingenomen met de aanwezigheid van minister Peijs op de werkconferentie. âSommige dingen duren lang, maar mevrouw Peijs heeft er bijvoorbeeld al voor gezorgd dat de A1 bij Deventer is voorzien van spitsstroken, om het verkeer naar het oosten vlot te laten doorstromen.ââGeert Jansen zou nu eenzelfde verbetering in de doorstroom gerealiseerd willen zien op E30 (de voortzetting van de A1 naar Oost-Europa) en de Berlijnspoorlijn: de trein die van Twente richting Berlijn loopt. De rails liggen er weliswaar, maar het materieel moet opgewaardeerd worden. Maar zover is het nog niet: âEr zijn nu nog praktische belemmeringen, die we moeten onderzoeken. Samen met de Duitse partners, die hiervoor oplossingen moeten aandragen in hun eigen land. Met het oog daarop willen we een intensiever contact met de Duitse partnersâ. Bekijk het gehele interview.

De regio en de provincie gaan nu hard aan de slag met de gemaakte afspraken. De drie âtrekkersâ zullen voor november een werkconferentie organiseren op hun thema. De provincie zal vervolgens volgend jaar alle partijen weer uitnodigen om de bereikte resultaten aan elkaar te presenteren en nieuwe afspraken te maken over het vervolg. Om de Duits-Nederlandse samenwerking te bevorderen heeft de Commissaris van de Koningin tijdens het diner de Duitse partijen uitgenodigd om volgend jaar bestuurlijke duo's (Nederlands-Duits) te benoemen die elk een thema gaan trekken en daarmee de aanpak verbreden.