Algemene Vereniging Van Beroepsjournalisten in België


Nieuwsoverzicht

VVJ solidair met door neonazi's aangepakte VTM-cameraman

De VVJ heeft op haar bestuursvergadering van woensdagavond haar volle steun toegezegd aan de VTM-cameraman die zaterdag in Vremde door neonazi's hard is aangepakt. Zelf wil de journalist geen publiciteit geven aan de zaak, noch een klacht indienen tegen onbekenden, ook al omdat hij door de neonazi's fors is bedreigd.

Het VVJ-bestuur eist niettemin dat gerecht en politie snel een diepgaand onderzoek uitvoeren naar de feiten. De VVJ stoort zich daarbij extra aan de uitlatingen van de lokale politiecommissaris Deboel, als zou de cameraman 'het incident zelf hebben gezocht'. Dergelijke houding, aldus de VVJ, vormt "een regelrechte miskenning van de verantwoordelijkheid van een journalist, die erop neerkomt dat men correct en kritisch bericht over maatschappelijk relevante gebeurtenissen".
Hieronder de volledige tekst van het VVJ-communiquee.

VVJ LAAKT POLITIEHOUDING BIJ NEONAZI-INCIDENT IN VREMDE

De VVJ Vlaamse Vereniging van Journalisten heeft ontsteld kennis genomen van de verklaringen van de korpschef van de Antwerpse politiezone Minos, als zou de VTM-cameraman die zaterdagnacht afgetuigd werd door een bende neonazis in Vremde die feiten zelf hebben uitgelokt. Volgens politiecommissaris Deboel had de journalist maar uit de buurt van de geheime Blood & Honour-fuif moet blijven.

De VVJ wijst erop dat deze stellingname een regelrechte miskenning inhoudt van de verantwoordelijkheid van een journalist, die erop neerkomt dat men correct en kritisch bericht over maatschappelijk relevante gebeurtenissen. De VVJ beklemtoont dat deze verantwoordelijkheid zich zo mogelijk nog scherper stelt bij evenementen zoals dat in Vremde.

De VVJ wijst op het falen van de politie zelf waardoor de feiten zich hebben kunnen afspelen. Zo liep de coördinatie tussen de Gerechtelijke Dienst Antwerpen (die vooraf kennis had van het evenement) en de zonepolitie Minos duidelijk mank, en blijft het verwonderen dat er veel te laat een interventie-eenheid ter plaatse was. Dit alles doet vanzelfsprekend geen afbreuk aan het fatale optreden van de betrokken neonazis zelf.

Het VVJ-bestuur eist van de verantwoordelijken bij gerecht en politie een snel en diepgaand onderzoek naar wat er is gebeurd. En dit niettegenstaande het feit dat de betrokken cameraman zelf geen persoonlijke actie onderneemt overigens uit schrik voor represailles vanwege de neonazis die hem diezelfde zaterdagavond ook nog zwaar hebben bedreigd.

Meer info:
VVJ/AVBB-secretariaat 02/235.22.70