Unicef



Burundi: half miljoen wezen door aids en oorlog 10 maart 2006, Bujumbura, Burundi - In het hart van Afrika krabbelt het kleine Burundi een klein beetje op. Na bijna 10 jaar burgeroorlog is de rust teruggekeerd. Maar het land heeft te kampen met een groot aantal problemen. De armoede hangt als een verstikkende sluier over de toekomst heen, maar vooruitgang wordt gemaakt. Een acuut probleem van gigantische omvang zijn de honderdduizenden wezen. Ann Veneman, internationaal directeur van Unicef, vraagt hiervoor aandacht en pleit voor meer samenwerking.

Unicef-directeur Ann M. Veneman omarmt een kind in het therapeutisch voedingscentrum in Gatumba, Burundi. Foto: Unicef Burundi/2006/Joris


Unicef-directeur Ann M. Veneman omarmt een kind in het therapeutisch voedingscentrum in Gatumba, Burundi. Foto: Unicef Burundi/2006/Joris

Afgelopen week bezocht Veneman Burundi samen met de directeuren van twee andere VN-organisaties; de vluchtelingenorganisatie UNHCR en het Wereldvoedselprogramma, WFP.

Burundi in het vergeten gebied Het doel van hun reis was de samenwerking tussen de drie organisaties verder te versterken en te verbeteren. Daarnaast wilden ze ook de situatie in het 'grote merengebied' meer onder de aandacht brengen van de internationale gemeenschap. Want dit gebied, waartoe ook Burundi behoort, lijkt bijna vergeten.

Burundi mag niet worden vergeten. Het geweld in Burundi, maar ook in de buurlanden Rwanda en DR Congo, heeft tot miljoenen doden geleid. In Burundi is de rust sinds 2004 teruggekeerd. Het gevolgen van de oorlog zijn schokkend: ruim 250.000 kinderen hebben hun ouders verloren.

Nog meer wezen door onzichtbare vijand Het zijn echter niet alleen de oorlogswezen waar het land mee te maken heeft. Het hiv/aidsvirus is net zo vernietigend gebleken als 10 jaar kogels. Het aantal kinderen dat zijn of haar ouders aan aids heeft verloren, is net zo hoog: 250.000. Het totaal aantal wezen komt daardoor op ruim 500.000.

Een dusdanig groot aantal wezen is moeilijk te verwerken. Figuurlijk, maar ook letterlijk. De infrastructuur ontbreekt om al deze kinderen op te vangen. Veel van de half miljoen wezen zijn dakloos. "Dramatische getallen", aldus Veneman. Zij beloofde dat Unicef zich tot het uiterste zal blijven inspannen om deze kinderen te helpen. "Samen met andere organisaties en de overheid in Burundi."

Gezamenlijke actie
De regering in Burundi heeft een noodplan voor 2006 opgesteld. Niet alleen voor de wezen, maar ook voor de vele ondervoede kinderen in het land. Bijna de helft van alle kinderen is ondervoed. Het plan behelst onder andere voedsel-, gezondheid-, en onderwijsprogramma's voor vrouwen en kinderen. "Terecht", zegt Veneman, "want alles hangt met elkaar samen."

De totale kosten van ongeveer 150 miljoen euro zijn intussen toegezegd door verschillende donorlanden en hulporganisaties. Maar het is niet alleen een kwestie van geld, aldus Veneman. "De samenwerking, onder andere met de UNHCR en het WFP, moet worden versterkt. Alleen zo kunnen we deze crisis bedwingen."