Gemeente Beuningen


30% van achterpassagiers gebruikt nog geen autogordel

Autogordels zijn de meest simpele èn effectieve manier om verkeersdeelnemers te beschermen tegen ernstige en zelfs dodelijke verwondingen. Toch wordt vooral op de achterbank de gordel nog niet altijd gebruikt.

Autogordels effectief
De gordel zorgt zowel voorin als achterin voor minder kans op ernstig letsel bij een botsing. De cijfers zijn duidelijk. Voorin maakt u, als u een autogordel draagt, bijna de helft meer kans om een ongeval te overleven, achterin bijna een derde. Als alle inzittenden van personenauto's de gordel zouden dragen dan vielen er ongeveer 65 doden en 350 ziekenhuisgewonden minder per jaar dan nu!

Achterbank: kinderen
Hoewel het aantal inzittenden die de gordel dragen de laatste jaren is gestegen, draagt nog niet iedereen de gordel. Vooral op de achterbank: daar draagt 30% van de passagiers de levensreddende gordel niet. Vaak zijn dat kinderen, op weg naar of van school. Daardoor raken regelmatig kinderen ernstig gewond, wat mèt gordel eenvoudig had kunnen worden voorkomen. Let u er dus op dat kinderen in de auto de gordel dragen. Het meestgenoemde excuus om de gordel niet te dragen is: 'vergeten'. Dus is het gewoon een kwestie van het tot een gewoonte maken. Ook voor uw kinderen.

Nieuwe Europese regelgeving
Vanaf 1 maart 2006 zijn de wettelijke regels voor het vervoer van kinderen aangescherpt. Dat betekent onder meer dat kinderen, die kleiner zijn dan 1,35 meter, in alle gevallen (zowel voorin als achterin) in een goedgekeurd kinderzitje moeten worden vervoerd. Kijk voor meer informatie op www.kinderzitjes.nl.