SP Noord-Holland


Is commissie zaak Chipshol wel onafhankelijk?

10-03-2006 o In de zaak van projectontwikkelaar Chipshol tegen de provincie heeft de rechter besloten dat de provincie schuldig is. De provincie heeft jarenlang planologische procedures bewust zitten traineren zodat Chipshol schade leed. De rechter wil nu dat een onafhankelijke commissie bekijkt hoe groot de schade is geweest die Chipshol hierdoor heeft geleden. De SP vraagt zich of de commissie wel voldoende onafhankelijk is.

In de commissie zit ook de heer Toornend. Toornend heeft jarenlang zaken gedaan met de provincie. Het bedrijf waar hij zijn naam aan heeft gegeven, Toornend & Partners, was bovendien kort geleden nog betrokken bij de eerste nieuwbouwplannen voor het provinciehuis. Toornend heeft daarnaast ruim 25 jaar gewerkt voor Schiphol. Je kunt het natuurlijk positief zien en zeggen: Toornend is goed op de hoogte van de materie en is dus zeer geschikt om de schade te kunnen berekenen. Anderzijds, in de zaak Chipshol is gebleken dat de lange arm van Schiphol heel ver reikt, tot in het torentje van Den Haag toe. In dat licht bezien zou het plaats nemen van Toornend in de commissie een zoveelste poging van Schiphol kunnen zijn deze zaak naar haar hand te zetten.

De SP zag het liefst dat de heer Toornend de commissie verliet, ter voorkoming van scheve ogen, en wil weten wat de provincie hiervan vindt. De fractie heeft schriftelijke vragen gesteld.