Raad van de Europese Unie


-Verklaringen over het gemeenschappelijk buitenlands en veiligheidsbeleid (GBVB): http://ue.eu.int/uedocs/cms_Data/docs/pressdata/nl/cfsp/88751.pdf (

Verklaring van het voorzitterschap namens de Europese Unie over de eerste ronde van de verkiezingen in Benin
De eerste ronde van de verkiezing van een nieuwe president van de republiek in Benin is gehouden op 5 maart 2006, conform de grondwettelijke en wettelijke bepalingen van dat land.
De voorbereiding van de stembusgang had veel voeten in de aarde wegens de omvang van de wettelijke kiesstructuren, de uiterst krappe termijnen voor de organisatie van de stemronde en de moeilijkheid om ter plaatse de nodige financiële middelen te vinden. Een aantal EU-lidstaten en de Europese Commissie hebben op verzoek van de Beninse overheid overigens bijdragen aan de financiering van de verkiezingen. Gezien de omstandigheden waarin de verkiezingen georganiseerd zijn, waren logistieke problemen op de dag van de verkiezingen zelf onvermijdelijk. 7178/1/06 REV 1 (Presse 73) 2
NL
De verkiezingscampagne is evenwel in alle rust verlopen en de bevolking van Benin heeft massaal gevolg gegeven aan de oproep om te gaan stemmen. Zij heeft haar stemplicht op een kalme, ernstige en waardige wijze vervuld en daardoor een indrukwekkend les in burgerzin gegeven.
Aldus getuigen deze verkiezingen, over het geheel genomen, van de politieke rijpheid van de Beninse bevolking en zijn zij het beste bewijs van haar diepe gehechtheid aan het democratische proces dat in Benin meer dan vijftien jaar geleden is ingezet met de Conferentie van de drijvende krachten van de natie. De Europese Unie kijkt met vertrouwen uit naar de bekendmaking van de resultaten van de eerste ronde van de presidentsverkiezingen in Benin en naar een eventuele tweede stemronde. Zij verzekert de bevolking van Benin en haar leiders dat zij hen terzijde zal staan tijdens de nieuwe fase die Benin vandaag ingaat.
De toetredende landen Bulgarije en Roemenië, de kandidaat-lidstaten Turkije, Kroatië* en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië*, de landen van het stabilisatie- en associatieproces en mogelijke kandidaat-lidstaten Albanië, Bosnië en Herzegovina, Servië en Montenegro, en de EVA-landen IJsland, Liechtenstein en Noorwegen, die lid zijn van de Europese Economische Ruimte, alsmede Oekraïne en de Republiek Moldavië, sluiten zich bij deze verklaring aan.

* Kroatië en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië blijven deelnemen aan het stabilisatie- en associatieproces.

P E R S
We t s t r a a t 1 7 5 B - 1 0 4 8 B R U S S E L T e l . : + 3 2 ( 0 ) 2 2 8 5 7 2 0 1 / 6 3 1 9 F a x : + 3 2 ( 0 ) 2 2 8 5 8 0 2 6 press.office@consilium.eu.int http://ue.eu.int/Newsroom