Ingezonden persbericht


Stork onderzoekt beursexit

Op 1 februari had hij bekendgemaakt te willen focussen op drie activiteiten - Aerospace, Industrial services en Food processing - en twee activiteiten te willen verkopen: Prints en Worksphere. Stork zou geld terug gaan betalen aan aandeelhouders: 130 miljoen euro in terugbetaling op de nominale waarde, 70 miljoen euro door aandeleninkoop in 2006 en - afhankelijk van acquisitiemogelijkheden - nog eens maximaal 75 miljoen euro per jaar in 2007 en 2008. Die plannen werden positief ontvangen, zo stelde Vollebregt, maar sommige Angelsaksische aandeelhouders opperden een andere strategische route: een beursexit om de werkelijke waarde van Stork te realiseren.

De meest uitgesproken aandeelhouders Paulson en Centaurus - met beiden 10 procent van het kapitaal - zetten druk op het management en wisten zich gesteund door andere Angelsaksische grootaandeelhouders. Hoewel Vollebregt dat niet wilde bevestigen, zwichtte hij voor de druk en besloot hij het onvermijdelijke te omarmen: een vertrek van de beurs. In de aandeelhoudersvergadering hadden Centaurus (3,38 miljoen aandelen) en Paulson (3,43 miljoen aandelen) de absolute meerderheid van het vertegenwoordigde kapitaal (12,52 miljoen aandelen). De woordvoerster van beide beleggers benadrukte dat sprake was van een significante onderwaardering van het conglomeraat Stork, maar op de vraag wat ze met significant bedoelde, kwam geen antwoord.

Stork was evenmin scheutig met antwoorden, maar langzaam ontstond wel een beeld van het proces. Onderstaand enkele vragen en antwoorden:
* Hoe groot is de onderwaardering? Diverse beleggers hebben aan Stork aangegeven dat de onderwaardering tenminste 15 procent bedraagt. (Vollebregt)
* Waarom gaan commissarissen opeens akkoord met een onderzoek van een beursexit? Die gedachte komt niet uit de lucht vallen. Ook in 2003 is dat scenario al ter tafel geweest. (De Bree)Hoe lang zou het onderzoek naar de beursexit duren? Tenminste 3 à 4 maanden. (Vollebregt)
* Gaat het management van Stork participeren bij de exit? Dat is nog niet duidelijk, als dat het geval is dan is waarschijnlijk sprake van een belangenconflict. (De Bree)
* Zijn er voorwaarden gesteld aan geïnteresseerde partijen? Ja, zij moeten de strategie gebaseerd op de drie genoemde activiteiten onderschrijven. Wie dat niet doet, komt niet in aanmerking. (Vollebregt)
* Dus strategische partijen - een branchegenoot die Technical Services wil overnemen bijvoorbeeld - zijn niet welkom? Dat klopt. (Vollebregt)
* Moeten geïnteresseerden zich voor een vaste periode committeren? Nee, dat is niet gebruikelijk in een dergelijk proces. (Vollebregt)
* Wilt u toezeggen dat u als het tot een beursexit en bieding komt, geen gebruik zult maken van de bekende trukendoos om aandeelhouders tot aanbieden te dwingen (beëindiging beursnotering, stopzetten van dividendbetaling, omzetten in een BV, juridische fusie)? Stork zal dat niet doen en zal zich fatsoenlijk gedragen. (De Bree)
* U geeft aan een fairness opinion te vragen bij een eventueel bod. Bent u bereid om die partij een waarderingsrapport te laten opstellen en dat eventueel in samengevatte vorm aan aandeelhouders ter beschikking te stellen? Dat nemen we in overweging. (De Bree)

De komende maanden zal het tijd- en geldrovende onderzoek plaatsvinden. Analisten ramen de waarde van het aandeel Stork voorlopig op 48 tot 55 euro. Na de dividendbetaling (1,10 euro per aandeel) volgt een terugbetaling op de nominale waarde van 4 euro, een bedrag dat naar verwachting rond eind mei zal worden betaald. De aandeleninkoop is vooralsnog opgeschort. Voor Stork-aandeelhouders breekt een onzekere tijd aan. De belegger die de aandelen heeft gekocht bij het aantreden van Vollebregt (7 euro) heeft weinig reden tot klagen. Dat sentiment overheerste in de vergadering. Veel langjarige Stork aandeelhouders zouden liever geen afscheid nemen van deze succesvolle belegging.

Peter Paul de Vries

(c) 2006 Vereniging van Effectenbezitters