De ophokregeling: een toelichting
Sinds 1 maart moet in heel België alle pluimvee, zowel professioneel gehouden pluimvee als dat van particulieren, afgeschermd zijn van de in het wild levende vogels.

Wat houdt de afscherm- of ophokregeling in ?

Bij het afschermen (ook wel ophokken) kunnen de dieren nog steeds buiten gehouden of gelaten worden, maar dan enkel op een terrein of een deel van een terrein dat volledig met gaas of netten is afgesloten, ook aan de bovenkant. De netten of het gaas mogen gaten hebben met een maximale doorsnede van 10 cm zodat er geen wilde vogels ter grootte van een eend door kunnen.

Het doel van de afschermplicht is om de dieren te beschermen tegen een eventuele besmetting met het vogelgriepvirus door ervoor te zorgen dat het contact met wilde vogels zoveel mogelijk wordt uitgesloten. Ook het voederen van het pluimvee moet binnen of indien dat niet mogelijk is, afgedekt gebeuren, zodat wilde vogels niet aangetrokken worden door het voedsel van uw pluimvee.

Reisduiven moeten pas worden afgeschermd of opgehokt op het moment dat er in ons land vogelgriep zou worden vastgesteld. Ze moeten wel net als uw andere vogels binnen worden gevoed.

Het afschermen van pluimvee zorgt inderdaad voor bijkomende inspanningen, maar het is de beste garantie om deze te beschermen. Het Interministeriële Commissariaat Influenza heeft naar aanleiding van deze maatregelen aangedrongen op de verantwoordelijkheidzin van de eigenaars van pluimvee en hen gevraagd hun dieren niet in de steek te laten en te waken over hun welzijn.

Er wordt aan iedereen die vaststelt dat pluimvee gedumpt wordt in openbare plaatsen of privé-domeinen, gevraagd hiervoor een behoorlijke oplossing te vinden. Het Commissariaat benadrukt dat de ophokregeling die louter geldt voor in gevangenschap gehouden pluimvee, geenszins het elimineren van in het wild levende vogels rechtvaardigt.

contactpersoon voor de nederlandstalige pers: pascal houbaert 0475 20 66 73
contactpersoon voor de franstalige pers: pierre cassart 0477 69 35 65