Vrije Universiteit Amsterdam

Groeihormoon bevordert hersenactiviteit en botvorming

Langdurig gebruik van groeihormoon bevordert de botvorming en de hersenactiviteit van patiënten met een tekort hieraan. Dit concludeert internist in opleiding Lucia Arwert in haar promotieonderzoek aan het VU medisch centrum. Na toediening van synthetisch groeihormoon nam de botdichtheid toe en verbeterden het geheugen en de stemming.

De resultaten zijn na tien jaar toediening van het groeihormoon (GH) vastgesteld. GH wordt in de hypofyse geproduceerd en stimuleert de vorming van insulin-like growth factor 1 (IGF-1) in de lever. De onderzoekers gaven het groeihormoon in synthetische vorm subcutaan- onder de huid, via injectie- aan patiënten die een tekort hadden.

In een andere studie werd vastgesteld dat de doorbloeding in de hersenen van patiënten met een tekort aan groeihormoon toenam na toediening van GH. Hierdoor konden ze bepaalde geheugentaken sneller uitvoeren. Uit een studie bij gezonde ouderen bleek dat diegenen met van een nature hogere IGF-1-spiegel in het bloed sneller konden denken en efficiënter gebruik maken van de hersenen, dan de ouderen met een van nature lagere IGF-1 spiegel.

Of toediening van groeihormoon bevorderende middelen ook bij gezonde ouderen effect sorteren moet uit nader onderzoek blijken. Uit Arwerts studie naar een mogelijk groeihormoonstimulerend voedingssupplement bleek dat dit geen effect had op de IGF-1- spiegel, de stemming en het geheugen.

Arwert promoveert op 10 maart.