Ingezonden persbericht


Persbericht

Belangrijke Rembrandt te koop op TEFAF Maastricht

Helvoirt, 13 januari 2006 - Sensationeel hoogtepunt op de internationale kunst- en antiekbeurs TEFAF Maastricht is een portret van de apostel Jacobus de Meerdere door Rembrandt. Dit late religieuze schilderij van Rembrandt heeft op vele tentoonstellingen gehangen. Het was de laatste zestig jaar in Amerikaans privébezit. Salander-O'Reilly Galleries, New York, biedt het nu te koop aan op TEFAF Maastricht en geeft daarmee het Rembrandtjaar extra cachet. TEFAF Maastricht wordt gehouden van 10 t/m 19 maart in het MECC in Maastricht.

Het 92 x 75 cm grote schilderij, dat voluit is gesigneerd en gedateerd 1661, ontstond in een moeilijke periode van Rembrandts leven. In 1656 had de schilder zijn huis en goederen moeten afstaan. Maar geestelijk en artistiek was hij gerijpt en zijn productie nam opvallend toe. In deze tijd ontstond een aantal levensgrote halffiguren van apostelen en evangelisten. Een zelfportret als Paulus geeft aan hoezeer Rembrandt zich door Paulus aangesproken voelde. In Rembrandts late werk neemt De apostel Jacobus de Meerdere een aparte plaats in doordat de figuur vrijwel geheel en profil naar rechts is geschilderd, een uitzonderlijke pose. Het realisme waarmee de door het leven getekende discipel is weergegeven, het donkergloeiende palet en de voelbare verinnerlijking verlenen het werk zijn spirituele zeggingskracht. Dat wordt nog eens benadrukt door de opgerichte houding en de slanke vingers van de apostel. De heilige Jacobus is in het jaar 44 onthoofd en zijn beenderen werden nadien overgebracht naar Santiago de Compostela. Sinds de 9de eeuw trekt zijn graf grote aantallen pelgrims. In de beeldende kunst wordt de apostel sinds de late middeleeuwen afgebeeld als pelgrim, met als attributen de lange mantel, reisstaf en Jacobsschelp als insigne op hoed en kleding.

Rembrandts schilderij heeft een prachtige herkomst, aantoonbaar teruggaand tot de 18de eeuw. Via de grote kunsthandelaar Joseph Duveen kwam het doek naar Amerika. Sindsdien bleef het in privé-bezit. Recentelijk maakte het deel uit van de tentoonstelling over de late religieuze portretten van Rembrandt in de National Gallery te Washington en het Paul Getty Museum in Los Angeles.

TEFAF is een uitgelezen plaats voor de serieus in Rembrandt geïnteresseerde koper. Gebr. Douwes Fine Art, Amsterdam, Kunsthandlung Helmut H. Rumbler, Frankfurt am Main en David Tunick, New York, brengen etsen van Rembrandt. Daarnaast biedt Noortman Master Paintings, Maastricht, Rembrandts schilderij Man in rode wambuis uit 1633 aan. TEFAF Maastricht 2006 vindt plaats van 10 t/m 19 maart in het MECC in Maastricht.

AXA Art, hoofdsponsor van TEFAF

The Thrill of Collecting - Aan de hand van een tentoonstelling van een aantal wonderlijke en zeldzame voorwerpen, die speciaal voor deze gelegenheid in bruikleen worden gegeven door gepassioneerde verzamelaars, zal AXA Art de grote diversiteit illustreren van de collecties die de maatschappij verzekert. Met de desastreuze gevolgen van de orkaan Katrina nog vers in het geheugen zal bovendien ook de impact van waterschade worden toegelicht.



Ingezonden persbericht