Ingezonden persbericht


17 februari 2006

Den Haag

Emigratie van Nederlanders naar Zweden stijgt enorm

Het aantal Nederlanders dat de laatste jaren definitief naar Zweden verhuisd is de laatste jaren enorm gestegen. Jaarlijks vragen zo´n 900 Nederlanders een verblijfsvergunning aan in Zweden. De interesse van diverse Zweedse regio's om Nederlanders naar Zweden te halen is momenteel ook sterk groeiende. In totaal staan er 22 Zweedse regio's, gemeentes en andere organisaties op de emigratiebeurs in Nieuwegein, die gehouden wordt van 10 tot en met 12 maart 2006. Allemaal met het doel om Nederlanders naar Zweden te halen.

De grote interesse vanuit Zweden voor deelname aan de Emigratiebeurs is een gevolg van het feit dat Nederlandse immigranten zeer gewild zijn in Zweden. Zweedse gemeentes willen graag Nederlanders omdat Nederlanders ondernemend zijn. De Nederlandse cultuur gaat goed samen met de Zweedse. Nederlanders zijn vriendelijk en geïnteresseerd en doen de moeite om zich aan te passen. Het aantrekken van Nederlanders is een manier om de leegloop en de vergrijzing op het Zweedse platteland tegen te gaan. Voor kleinere Zweedse gemeentes kan het echt een groot verschil uitmaken als er een paar gezinnen met kinderen komen wonen. Het betekent dat de school meer kinderen krijgt en dat er meer mensen hun inkopen doen bij de lokale winkels, waardoor het serviceniveau gehandhaafd blijft.

Vooral de groene, heuvelachtige regio Värmland wist de laatste jaren veel Nederlanders aan te trekken. De regio is in totaal met maar liefst 8 gemeentes en organisaties op de beurs vertegenwoordigd. Daarnaast zijn er ook vertegenwoordigers aanwezig uit de regio's Småland en Jämtland en van het eiland Öland.

Volgens de organisatie Invest in Värmland is er op het moment is er een ware Nederlandse invasie gaande in Värmland. ´Een vijftigtal nieuwe ondernemingen en dan vooral binnen het toerisme, worden gerund door geïmmigreerde Nederlandse ondernemers. Daar waar de Zweden slechts obstakels zien, ontdekken de Nederlanders mogelijkheden. De natuur, de ruimte, en een fantastisch potentieel voor het ondernemerschap heeft hen hier naartoe gedreven´, aldus een citaat uit een artikel in de Zweedse krant ´Dagens Industri´.

Op het - in de Baltische Zee gelegen- eiland Öland is zelf een speciaal Holland Kantoor geopend. Volgens Irene de Veer, de nieuw aangestelde Nederlandse medewerkster van dit kantoor, begon de zoektocht naar nieuwe eilandbewoners vorig jaar: ` De gemeente Borgholm Kommun had vorig jaar via het lokale arbeidsbureau vernomen dat er een grote interesse vanuit

Postal Address: Telephone: E-mail: P.O. Box 85601 +31 70 412 0200 ambassaden.haag@foreign.ministry.se 2508 CH The Hague
The Netherlands
Visitors' address: Fax: Website: Jan Willem Frisolaan 3 +31 70 412 0211 www.swedenabroad.com/thehague

Embassy of Sweden 2(2) The Hague
17 februari 2006

Nederland bestaat om te immigreren naar Zweden. Om dit te onderzoeken hebben we vorig jaar voor het eerst deelgenomen aan de Emigratiebeurs in Nieuwegein. De belangstelling was enorm! Er waren ongeveer 30 geïnteresseerden. Met een aantal van hen hebben we nog steeds contact, anderen zijn inmiddels geëmigreerd. Er is na de beurs besloten om een Holland Kantoor op te zetten, om alle vragen via één aanspreekpunt (in het Nederlands) te kunnen beantwoorden. Op dit moment zijn er al vier Nederlandse families op Öland komen wonen en 7 gezinnen zullen nog voor de zomer van 2006 de stap zetten.

Een groot aantal van de nieuwe emigranten, zoekt zijn heil in het toerisme. Volgens Anne Tusveld, directeur van het Zweeds Bureau voor Toerisme is dat niet zo verwonderlijk:' In Zweden is er nog ruimte om te wonen en kun je jouw droom nog voor een redelijk bedrag in vervulling laten gaan. Veel Nederlanders kopen hotels, campings en huisjesparken in Zweden en richten zich in eerste instantie op de Zweedse en Nederlandse markt. Wij zien hun producten steeds vaker terug in de brochures van de Nederlandse touroperators. Zweden is ruimtelijk en weids met ongerepte natuur en dat op slechts twee uur vliegen of 1 à 2 dagen reisafstand van Nederland.

Behalve de aanwas van toeristische ondernemers is er vanuit bepaalde gemeentes en regio's ook veel interesse voor immigranten met bepaalde specialistische, medische beroepen zoals tandartsen en fysiotherapeuten en vaklieden zoals loodgieters en elektriciens.