Provincie Friesland

PERSBERICHT

Nummer: 044 JAB
Datum: 6 maart 2006

Lokale Friese cultuur als thema
Onthulling informatiepaneel North Sea Trail op 10 maart

Op vrijdag 10 maart onthult gedeputeerde Bertus Mulder in Sint Jacobiparochie een informatiepaneel van het North Sea Trail (Noordzee Kustpad) project. De heer Versloot van de Fryske Akademy belicht vervolgens het thema 'Verspreiding van de Friese taal'. Daarnaast zal Eize de Boer de bijeenkomst opluisteren met een tweetalige vertolking van zijn toepasselijke gedicht 'Swarte Haan'.

North Sea Trail is een netwerk van kustpaden rond de Noordzee. In Nederland is in september 2005 het Noordzee Kustpad door samenvoeging van vier bestaande kustpaden ontstaan. Het Friese Kustpad maakt deel uit van deze route. Met in totaal 725 kilometer is dit nu het langste wandelpad in Nederland. Een belangrijk onderdeel van dit project is aandacht voor de culturele rijkdom van de Noordzee kusten. Hiertoe zijn verschillende informatieproducten ontwikkeld. Langs het Noordzee Kustpad komen 10 informatiepanelen die ingaan op een lokaal cultuurthema. Twee daarvan zijn te vinden in Fryslân. Het paneel bij café De Zwarte Haan geeft informatie over de verspreiding van de Friese taal. Het tweede paneel komt in Harlingen.

North Sea Trail activiteiten in 2006
Naast de informatiepanelen is er nog veel meer interessants te beleven langs het Noordzee Kustpad. Er is voor elk wat wils, van een kort uitje tot bijzondere cultuur- en stiltearrangementen. Een aantal nieuwe arrangementen is speciaal in samenwerking met bedrijven langs het Noordzee Kustpad ontwikkeld. Tot 8 augustus 2006 loopt nog de kilometervreterwedstrijd. Op alle etappes van de route kan een dagwandeling gemaakt worden. De afstand is zelf te bepalen. Wie deelneemt, maakt kans op een van de fraaie prijzen. Dit kan door de fraaie overzichtsposter, tevens stempelkaart, voor E 4,50 te kopen. De stempel- en verkooppunten langs de route en een overzicht van de activiteiten zijn te vinden op www.northseatrail.nl.


---- --