Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

= EMBARGO TOT VRIJDAG 10 MAART 2006 =

Rotterdam, 9 maart 2006

Corien Wortmann: "Binnenhavens moeten hoger op de gemeentelijke politieke agenda!"

Inleiding
Voor het eerst in haar geschiedenis wendt de Nederlandse Vereniging van Binnenhavens (NVB) zich rechtstreeks tot de (nieuwe) besturen van de ruim 300 gemeenten met binnenhavens. Dat is bijzonder! Daar moet dus wel een duidelijke reden voor zijn. In de NVB-brief wordt gewezen op de onbenutte mogelijkheden die transport over water ook gemeenten kan bieden. NVB-voorzitter Corien Wortmann: "Binnenhavens moeten hoger op de gemeentelijke politieke agenda, daarom roept de NVB de collegeonderhandelaars op de binnenhavens een stevige plaats te geven in het nieuwe collegeprogramma".

Meer politieke aandacht
Een betere benutting van de vervoerscapaciteit over water krijgt, zowel bij Europese als bij onze eigen Nederlandse beleidsbepalers, steeds meer aandacht. Door die grotere politieke aandacht liggen er zeker ook kansen op lokaal politiek niveau. Veel bedrijventerreinen in Nederland liggen langs vaarwegen, maar daar wordt nog te vaak weinig aandacht aan besteed. Gemeentebesturen kunnen daar nu goed op inspelen en hun binnenhavens en bedrijventerreinen op de kaart zetten.

Corien Wortmann: "Zonder binnenhavens en kades is binnenvaart onmogelijk".

In de dagelijkse bestuurspraktijk van nu blijkt echter dat een duidelijke gemeentelijke strategische visie op vervoer over water en het belang daarbij van binnenhavens vaak nog ontbreekt. Daarom pleit de vereniging voor duidelijkheid op bestuurlijk niveau door de benoeming van één wethouder Havenzaken. Hiermee wordt op dat niveau een integrale benadering bevorderd.

Bouwstenen
Naast het pleidooi voor de benoeming van een wethouder Havenzaken vraagt de NVB in de vorm van enkele korte aanbevelingen aandacht voor:
- opname van investeringen in infrastructuur en beheer in de (meerjaren)begroting;
- de baggerproblematiek;

- de realisatie van de bestemmingen "Havens" en "Watergebonden activiteiten";
- de binnenvaart als milieuvriendelijk alternatief;
- security.

Noot voor redactie (