Ingezonden persbericht


Nieuws op www.wijninfo.nl

PERSBERICHT:

Rosé en druivenrassen populair!

Tijdens een bijeenkomst in het World Forum Convention Center in Den Haag heeft het Productschap Wijn aan wijnprofessionals en pers de resultaten bekend gemaakt van de marktonderzoeken die door ACNielsen en Trendbox BV in 2005 zijn verricht. De marktgegevens werden in opdracht van het Productschap Wijn verzameld.

De Nederlandse wijnconsumptie is in 2005 met 3% gestegen. Vooral de consumptie van rosé en mousserende wijn is toegenomen. De consumptie van witte wijn steeg licht en de consumptie van rode wijn daalde licht.

In 2005 kwam de gemiddelde wijnconsumptie per hoofd van de bevolking uit op 21,3 liter.

Vooral binnen de tweepersoonshuishoudens nam de consumptie toe. Een éénmaal geopende fles, wordt vaak nog dezelfde dag leeg gedronken.

In vergelijking met voorgaande jaren, werd wijn in 2005 meer vóór en tijdens het avondeten gedronken.

Witte wijn wordt evenals rosé vooral gedronken door vrouwen. Rosé wordt ook bij mannen een steeds populairder drankje. Rosé wordt vooral gedronken door 20-ers en 30-ers. Rode wijn wordt meer door mannen gedronken.

Nederlanders letten bij de aankoop van wijn steeds meer op het druivenras. Merlot, Cabernet Sauvignon en Chardonnay zijn favoriet. Merlot is geliefd in de hoogste inkomensgroep. Sauvignon Blanc is vooral favoriet in de leeftijdsgroep van 25 tot 34 jaar.

De verkoop van rosé is in 2005 met 35% gestegen. Het aandeel van rosé in de stille wijnplas (rood, rosé, wit) bedraagt nu 12,3%. Het assortiment rosé wordt ook steeds breder. Rosé wordt nu verkocht uit vrijwel alle wijnproducerende landen ter wereld.

Van alle niet mousserende wijn die in 2005 werd verkocht kwam 40% uit Frankrijk, 17,9 % uit Zuid-Afrika, 9,9% uit Spanje, 9,8% uit Duitsland en 7,8% uit Italië.

De wijnlanden buiten Europa nemen 31,8% van het totale wijnvolume in ons land voor hun rekening. Dit aandeel is de laatste jaren steeds toegenomen.

De jaarrapporten van ACNielsen en Trendbox BV zijn vanaf 9 maart 2006 voor de geregistreerde wijnhandelaren van het Productschap Wijn via het extranet te raadplegen op www.wijninfo.nl, thema: "marktgegevens", onderwerp: "jaarrapporten".

EINDE PERSBERICHT