ICT Automatisering NV


ICT REALISEERT NETTOWINSTSTIJGING VAN 38%

Belangrijkste ontwikkelingen 2005

* De omzet steeg in 2005 met 6,4% tot EUR 69,1 miljoen, dankzij een omzetstijging van 15% bij ICT Solutions en een stabiele omzet bij ICT Embedded.

* Nettowinst verbeterde met 38% naar EUR 7,2 miljoen dankzij een hogere bezettingsgraad en voortgaande kostenbeheersing.
* Dividendvoorstel van EUR 0,64 per gewoon aandeel
* ICT verwacht in 2006 een verdere toename van de omzet en de nettowinst.

(in miljoenen EUR) 2005 2004 Verandering Omzet

- ICT Embedded

- ICT Solutions 69,1
36,0
33,1 65,0
36,1
28,9 6,4%

-0,2%
14,7%
Bedrijfsresultaat 9,7 6,7 44,9% Nettowinst 7,2 5,3 37,9% (in EUR)
Winst per aandeel 1) 0,88 0,64 37,5% Dividend per aandeel 2) 0,64 0,54 18,5%
1) Op basis gemiddeld aantal uitstaande gewone aandelen.
2) Op basis aantal uitstaande gewone aandelen per ultimo. 2005 betreft voorstel.

Bram Schot, CEO van de ICT Groep licht toe:
"2005 was voor de ICT Groep een bevredigend jaar. Echter, ondanks de positieve signalen in de verschillende markten, was er nog geen sprake van een robuust herstel en zijn er nog steeds veel onzekerheden in de markt. Het algehele beeld lijkt nu langzaam positiever te worden.

ICT heeft in de tweede helft van het jaar invulling gegeven aan de ambitie haar marktaandeel verder te versterken door gerichte acquisities te doen. Zo zijn er belangen genomen in het Nederlandse Rialtosoft en het Duitse XCC AG.
Voor het realiseren van autonome groei van ICT is het aantrekken van de juiste medewerkers van groot belang. In Duitsland bleef de werving achter bij onze ambitie en zijn wij afgelopen jaar gestart medewerkers te werven in India, waarvan de eerste software engineers in 2006 in Duitsland zijn gearriveerd. Samen met de inmiddels afgeronde overname van XCC AG in Karlsruhe is dit een belangrijke stap tot het realiseren van een kritische massa aan ICT professionals in Duitsland."

Toelichting resultaat
In 2005 steeg de omzet met 6,4% tot EUR 69,1 miljoen (2004 EUR 65,0 miljoen), dankzij een omzetstijging van 14,7% van ICT Solutions bij een gelijkblijvende omzet van ICT Embedded. In tegenstelling tot voorgaande jaren lieten de tarieven een lichte stijging zien. Door een hogere bezettingsgraad en voortgaande kostenbeheersing, liet het bedrijfsresultaat een stijging zien van 44,9% tot EUR 9,7 miljoen (2004: 6,7 miljoen). De nettowinst steeg met 37,9% van EUR 5,3 miljoen tot EUR 7,2 miljoen. De belastingdruk steeg licht in 2005 tot 30,8% (2004: 30,0%).

Het eigen vermogen steeg tot EUR 39,1 miljoen, met name door het hogere resultaat over 2005. Conform het dividendbeleid zal ICT een dividend van EUR 0,64 per aandeel aan haar aandeelhouders voorstellen, een stijging met 18,5% ten opzichte van de EUR 0,54 van 2004.

De kasstroom uit bedrijfsactiviteiten bedroeg EUR 10,8 miljoen. Er werd EUR 0,3 miljoen aangewend voor investeringsactiviteiten en EUR 4,5 miljoen voor financieringsactiviteiten, wat met name betrekking heeft op uitbetaling van dividend. Dit resulteerde in een positieve netto kasstroom van EUR 6,0 miljoen.

Personeel
De personeelslasten lagen met EUR 38,5 miljoen vrijwel op hetzelfde niveau als in 2004. De stijging van de salarissen als gevolg van de reguliere loonronde werd geneutraliseerd door het licht lagere gemiddelde personeelsaantal in 2005. Het gemiddeld aantal medewerkers in FTE's daalde van 763 tot 728, een afname van 4,6%. Het personeelsverloop over 2005 was licht lager ten opzichte van 2004. Bedroeg het verloop in 2004 11%, in 2005 kwam het verloop uit op 9,9%.

Gezien het achterblijvende tempo waarin ICT slaagde in de werving van personeel voor de Duitse vestiging, is ICT in de herfst van 2005 naar India gegaan om software engineers te werven. In 2006 zijn de eerste Indiase professionals in Duitsland gearriveerd. Naar verwachting zullen in de komende maanden ongeveer 25 professionals uit India in de Duitse vestiging werkzaam worden.

Gang van zaken 2005

Met het oog op een eenduidige presentatie en positionering van de ICT Groep naar de markt, is besloten de benamingen van de markten waar de beide divisies zich op richten daar waar mogelijk te harmoniseren. Met ingang van 2006 zal deze verandering worden doorgevoerd waarop in dit persbericht reeds is aangesloten.

ICT Embedded
De omzet over 2005 kwam uit op EUR 36,0 miljoen (2004: EUR 36,1 miljoen). Mede doordat een aantal professionals van ICT Embedded naar ICT Solutions is overgegaan, nam het aantal voor deze divisie werkzame medewerkers af tot 436 per 31 december 2005, ten opzichte van 475 per ultimo 2004.

In 2005 bleef de prijsdruk in de markt aanwezig, ondanks dat de markt een licht verder herstel heeft laten zien. In 2005 heeft ICT Embedded door een verdere focus op product-marktcombinaties (PCM´s) op een aantal marktgebieden haar positie versterkt of behouden, onder andere door de werving van nieuwe opdrachtgevers. Daarnaast heeft een aantal marktsegmenten haar klantenkring sterk kunnen verbreden, wat een belangrijke prioriteit was in 2005. Daarbij streeft ICT naar een gezonde mix van detachering en uitbesteding. De verbreding zal ook komend jaar voortgezet worden.
Verder zijn er, op basis van markttrends, technologische keuzes gemaakt. Elke keuze is vertaald naar PMC's. Door gericht te investeren in PMC's kan ICT haar toegevoegde waarde verder vergroten en haar klanten oplossingen bieden om succesvol op markttrends te reageren

Traffic & Automotive (voorheen Automotive)
De eind 2004 ingezette groei zette zich in 2005 voort, resulterend in een solide groei in 2005 bij zowel bestaande als nieuwe klanten. Door de Automotive industrie werd het aantal toeleveranciers drastisch verkleind. ICT heeft hier op basis van haar track record en dienstenpakket van kunnen profiteren. Naast de voortzetting van bestaand preferred supplierschap heeft ICT nieuwe klanten gewonnen. De ontwikkelbudgetten bleven echter ook in 2005 onder druk staan. ICT heeft hierop ingespeeld door samenwerking te zoeken met partners met lagere kosten sites, waardoor marktaandeel werd gewonnen. Het domein infotainment liet de grootste groei zien, maar ook de overige domeinen hebben aan de groei bijgedragen.

Communications & Multimedia

Telecom (voorheen Mobile Communications)
Terwijl in de tweede helft van 2004 nog sprake was van een groeispurt, liep de omzet van deze branche in 2005 terug door verslechterende marktomstandigheden voor een aantal van de belangrijkste klanten van ICT in deze branche. In samenhang hiermee werden de activiteiten van ICT's grootste afnemer in deze branche door de moedermaatschappij overgedragen aan een derde partij. Door de huidige omvang van de branche en de aanwezige expertise is ICT echter onverminderd goed gepositioneerd in deze markt. ICT speelt in op de marktontwikkelingen door enerzijds de efficiency van haar in-house ontwikkelingen te verhogen en door anderzijds samenwerking te zoeken met partners met lagere kosten sites.

Home Entertainment
Tegen de verwachtingen in en ondanks de uitdagende marktomstandigheden, bleef de omzet in deze branche gedurende 2005 op peil. Dit is onder andere te danken aan de zeer goede klantcontacten die ICT in de loop der jaren binnen deze branche heeft opgebouwd. In het vervolg van eerdere stappen in die richting is in deze branche ook in 2005 ingezet op het creëren van alternatieve businessmodellen, waarbij de inkomsten van ICT voor een deel afhankelijk zijn van het succes van de producten van haar afnemer. Voor 2006 zal op deze lijn worden voortgeborduurd.
Healthcare (voorheen Medical)
In 2005 liet deze branche een daling van de omzet zien doordat een aantal langlopende projecten die in de loop van 2005 werden afgerond niet direct een vervolg kregen.
ICT zal zich in deze veranderende markt meer richten op het optimaliseren van informatiestromen en de integratie van automatiseringssystemen in de zorg. Naar verwachting zal ook de vraag naar DICOM expertise, gericht op het koppelen van systemen, blijven groeien. Om aan deze vraag te kunnen voldoen, blijft ICT in deze technologie investeren.

Manufacturing (voorheen Semicon)
In 2005 is de vraag naar softwarecapaciteit in deze branche toegenomen. Door haar grote marktaandeel en preferred supplierschap heeft ICT van deze vraag kunnen profiteren. Daarnaast is een aantal nieuwe klanten in deze markt verworven.

ICT Solutions

De omzet over 2005 kwam uit op EUR 33,1 miljoen (2004: EUR 28,9 miljoen) een groei van 14,7%. Mede doordat een aantal professionals is overgegaan van ICT Embedded naar ICT Solutions, nam het aantal voor deze divisie werkzame medewerkers toe tot 307 per 31 december 2005, ten opzichte van 288 per ultimo 2004.

In 2005 is in toenemende mate samengewerkt met andere leveranciers en dienstverleners in de markt om tot geïntegreerde totaaloplossingen te komen. Deze oplossingen worden meer en meer ontwikkeld middels standaard pakketten aangevuld met maatwerk.
Daarnaast is in 2005 onderzoek gedaan naar markt- en technologische trends die bepalend zijn voor de behoefte van klanten van ICT, welke zijn vertaald naar product-marktcombinaties (PMC's). Verder is begin 2005 het beleid ingezet om meer te focussen op grote klanten om de efficiency in de verkooporganisatie te vergroten. Dit heeft geleid tot nieuwe, potentieel grote, opdrachtgevers en een stijging van het relatieve aandeel in de omzet uit grote klanten.

Communications & Multimedia (voorheen Telecom & Defence) Communcations & Multimedia heeft het afgelopen jaar een forse groei doorgemaakt. Een belangrijke trend is het convergeren van netwerken en diensten, waarbij het Internet Protocol (IP) de onderliggende technologie vormt. De telecomoperators en kabeloperators zijn begonnen met het geschikt maken van hun netwerken voor "Voice over IP" (VoIP) en multimediatoepassingen. Door het aangaan van samenwerkingsverbanden met leveranciers op dit gebied, heeft ICT een goede positie verworven wanneer het tot een uitrol van deze diensten komt.

Defence (voorheen Telecom & Defence)
In de defensiemarkt heeft ICT in het afgelopen jaar haar positie licht uitgebouwd. ICT heeft gewerkt aan oplossingen op het gebied van informatie en beslissingsondersteunende systemen.

Energy & Utilities (voorheen Energy & Logistics) In 2005 is binnen de branche Energy & Utilities gestart met opbouwen van een relatienetwerk en het concretiseren van technische automatiseringsoplossingen. In 2005 zijn de eerste bescheiden successen geboekt. Onderscheidend vermogen daarbij zijn totaaloplossingen die eveneens embedded software technologie bevatten, in samenwerking met ICT Embedded. Eerste doelstelling voor deze branche is het opbouwen van voldoende markt- en materiekennis waardoor ook hier ICT een logische partner wordt van haar opdrachtgevers.

Logistics (voorheen Energy & Logistics)
In 2005 heeft ICT haar positie met succes verder kunnen uitbouwen. De groei werd met name gerealiseerd via projecten in de haven van Rotterdam. Naast het verder uitbouwen van activiteiten bij mainports (zee- en luchthavens) zal ICT zich richten op verdere verbreding van de dienstverlening richting andere logistieke segmenten, waaronder veilingen en logistieke dienstverleners.

Manufacturing (voorheen Industry)
ICT heeft binnen het traditionele industriesegment een lichte groei gerealiseerd. Klanten in deze branche ondervinden sterke concurrentie vanuit lagere kosten sites, waardoor de tarieven van ICT onder druk staan. ICT speelt hierop in door zich te richten op minder prijsgevoelige deelmarkten.
Verder heeft de trend waarbij industriële automatiseringsoplossingen worden ingevuld met standaardpakketten aangevuld met maatwerk zich in 2005 doorgezet. ICT Solutions heeft deze trend vertaald via technologiekeuzes in haar industriële PMC's en verdere focus op systeemintegratie.

Traffic & Automotive (voorheen Traffic & Transport) ICT is in deze branche voornamelijk actief via haar dochter InTraffic. Het totaal van de activiteiten van de branche en de joint-venture InTraffic liet in 2005 een belangrijke groei zien. Naast een uitbreiding van de werkzaamheden voor ProRail op het gebied van procesmanagement en verkeersmanagement voor Rail, zijn er in 2005 ook niet-spoor gerelateerde projecten succesvol uitgevoerd.

Strategie
De strategie van ICT is erop gericht om haar positie in de gekozen markten verder uit te bouwen. Hierbij is de doelstelling om in de gekozen markten één van de leidende spelers te zijn. Om dit te bereiken is kritische massa nodig. Naast autonome groei wordt gericht gekeken naar acquisities die een waardevolle bijdrage kunnen leveren aan het realiseren van deze doelstelling.

Voor ICT Solutions zal hierbij de focus liggen op Nederland, terwijl voor ICT Embedded ook nadrukkelijk over de grens zal worden gekeken. Nu ICT, door middel van de acquisitie van XCC, een tweede vestiging in Duitsland heeft verkregen, zal ICT zich oriënteren op het openen van een derde vestiging in Noord Duitsland of de regio Londen (UK). Naar verwachting zal dit niet voor eind 2006 of begin 2007 gerealiseerd worden.
Zoals al eerder is gecommuniceerd, beraadt ICT zich op het openen van een vestiging in een lagere kosten land. In de loop van 2006 zal hierover een definitief besluit genomen worden. ICT oriënteert zich hierbij op landen in de regio Midden - en Oost Europa.

Op het gebied van systeemontwikkeling is een aantal trends waarneembaar. Zo worden producten technisch complexer door de toenemende functionaliteit wordt een hogere performance en een hogere beschikbaarheid geëist en moeten de producten sneller opgeleverd worden. Om deze ontwikkeling in goede banen te leiden, behoeven zaken als requirement management, architectuur, quality assurance, configuration management en testen extra aandacht. ICT ziet mogelijkheden om deze diensten, met een hoge toegevoegde waarde, in de vorm van consultancy en trainingsdiensten aan te bieden en beraadt zich momenteel over de vraag hoe hier invulling aan dient te worden gegeven.

Dividend 2005
Conform het geformuleerde dividendbeleid, zal ICT een dividend EUR 0,64 aan haar aandeelhouders voorstellen. Dit betekent een pay-out van 73%.

Vooruitzichten
Alhoewel er nog steeds geen sprake is van een algeheel solide herstel op de markten waar ICT actief is, wijzen signalen op een voortzetting van de in 2005 ingezette verbeterende marktontwikkelingen. In combinatie met de gerichte strategische focus en voortgaande kostenbeheersing, verwacht ICT in 2006 een verdere toename van de omzet en de nettowinst te realiseren.

Bijlagen:

- geconsolideerde winst- en verliesrekening over 2005
- geconsolideerde balans per 31 december 2005
- geconsolideerd kasstroomoverzicht over 2005